Statele Unite ale Americii: in faliment, First Republic Bank este cumparata de JPMorgan

Autoritatile americane au preluat luni controlul asupra First Republic Regional Bank si au vandut majoritatea actiunilor bancii catre JPMorgan Chase, marcand al doilea cel mai mare faliment din istoria SUA.

Autoritatile americane au preluat luni controlul bancii regionale First Republic si au vandut o participatie majoritara catre JPMorgan Chase, marcand al doilea cel mai mare faliment din istoria SUA si sperand sa puna capat crizei bancare care a aparut in luna martie.

Institutia a fost supusa unei presiuni severe in urma falimentului apropiat al doua institutii cu profiluri similare, Silicon Valley Bank si Signature.

Dar First Republic nu a reusit sa vina cu un plan de salvare satisfacator, iar cand a confirmat luni ca multi clienti au retras peste 100 de miliarde de dolari din depozite in primul trimestru, actiunile sale, deja in declin, s-au prabusit.

Autoritatile, care pareau reticente in a salva o a treia banca pe termen scurt, au intervenit in cele din urma, solicitand oferte de la institutii financiare inainte de a sesiza oficial First Republic.

Vezi si:  Nuclearelectrica si Petrom, singurele companii care au urcat in valoare pe piata in ultimele 10 luni

Aceasta este a doua cea mai mare faliment bancar din istoria SUA, dupa Washington Mutual in 2008.

Activele acesteia din urma fusesera, de asemenea, achizitionate in mare parte de JPMorgan, care, sub conducerea sefului sau Jamie Dimon, a salvat in mai multe randuri institutii cu probleme.

Acord cu JPMorgan

Conform acordului incheiat luni, cea mai mare banca din tara va recupera toate depozitele First Republic si aproape toate activele acesteia, in timp ce sucursalele sale se vor putea redeschide luni in mod obisnuit.

„Guvernul nostru ne-a cerut noua si altora sa intervenim, iar noi am facut-o”, a declarat Jamie Dimon intr-un comunicat. El a precizat ca acordul „minimizeaza costurile” pentru fondul de asigurare a depozitelor.

Intelegerea inseamna ca imprumuturile First Republic vor trebui sa fie depreciate, iar agentia responsabila cu garantarea depozitelor, FDIC, a fost de acord sa preia o parte din aceste pierderi: aceasta estimeaza ca acordul o va costa aproximativ 13 miliarde de dolari, suma care va proveni din contributiile platite.

Vezi si:  Coronavirusul bagă dolarii în carantină

Sursa: https://fr.euronews.com/2023/05/01/etats-unis-en-faillite-la-first-republic-bank-rachetee-par-jpmorgan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *