Suedia testează moneda sa digitală

Banca Centrală a Suediei (Riksbank) a anunţat că va introduce anul viitor băncile în testarea modului în care propusa sa monedă digitală, e-krona, ar putea gestiona plăţile comerciale şi de retail în lumea reală.

În prezent, Banca Centrală a Suediei derulează un proiect pilot în parteneriat cu firma Accenture Plc ce vizează introducerea unei coroane electronice care să aibă la bază aceeaşi tehnologie blockchain cu cea utilizată de alte monede digitale, precum Bitcoin.

Suedia a fost una dintre primele ţări din lume care a analizat posibilitatea introducerii unei monede digitale, şi totodată este statul cu cel mai redus grad de utilizare a numerarului.

Mai multe bănci analizează monedele digitale

Băncile centrale din întreaga lume analizează lansarea monedelor digitale bancare centrale (CBDC), ca răspuns la declinul folosirii numerarului şi ca un mod de a accelera plăţile interne şi externe.

Până acum, programul pilot e-krona a fost doar simulat de Riksbank, dar va fi extins în următoarea sa fază prin includerea altor participanţi, cum ar fi băncile comerciale. „Tehnologia ne furnizează noi posibilităţi … dar încă nu s-au făcut teste privind procesarea plăţilor de retail la nivelul de siguranţă cerut”, se arată în comunicatul Riksbank.

Vezi si:  Criptomonede, din vânzarea de terenuri virtuale

Instituţia a precizat că nu poate confirma încă ce bănci sau furnizori de servicii de plăţi vor asista la următoarea fază a testării, dar scopul operaţiunii este de a evalua cum ar putea fi folosită e-krona atât pentru plăţi reduse de retail cât şi pentru plăţi comerciale mari.

Şi Banca Centrală a Japoniei (BoJ) a început luni experimentele pentru a studia fezabilitatea emiterii propriei sale monede digitale, alăturându-se eforturilor altor bănci centrale care vor să beneficieze de inovarea în domeniu realizată de sectorul privat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *