Taxa digitala: tarile UE nu s-au inteles

Ministrii finantelor, reuniti la Bruxelles, nu au reusit sa se inteleaga in legatura cu propunerea Comisiei Europene de a introduce o taxa digitala interimara, la nivelul intregii Uniuni Europene.

Eugen Teodorovici, ministrul finantelor, care a prezidat reuniunea, pentru ca Romania asigura presedintia semestriala a Consilliului UE,  a declarat ca nu s-a ajuns la un acord, desi chestiunea a fost negociata luni de zile.

Impozitarea serviciilor digitale e respinsa de tarile nordice si de Irlanda, care considera ca va duce la reducerea profiturilor si la o reactie negativa din partea SUA. Taxa digitala, sustinuta de Franta, Italia, Germania, Spania,  presupunea institutirea unui impozit suplimentar, de 3 la suta, pe vanzarile online ale gigantilor tehnologiei, cum sunt Facebook si Google. Companiile mari sunt acuzate ca evita fiscalitatea prin redirectionarea veniturilor spre state cu taxe mici.

Pentru ca nu s-a ajuns la un acord, UE se va coordona acum cu Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare –  OECD – care lucreaza in prezent la o reforma globala vizand taxarea digitala. Daca OECD nu reuseste sa faca aceasta reforma la timp, discutia va fi redeschisa la nivelul clubului comunitar, anul viitor precizeaza Eugen Teodorovici.

Vezi si:  Ratingul Frantei a scazut, Macron are probleme de credibilitate pe pietele financiare

O serie de tari UE – intre care Italia, Spania si Marea Britanie – vor impune propriile lor taxe digitale, la nivel national.

 

Madalina Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *