Tipuri de aparate de sudură și cum se folosesc

aparate de sudura

aparate de suduraAparatul de sudură este un dispozitiv care nu lipsește din trusa de scule electrice a persoanelor pasionate de bricolaj sau cărora le place să-și rezolve treburile din gospodărie pe cont propriu. Există însă și oameni care utilizează astfel de echipamente în scop profesional, pe șantier, într-un atelier ori o hală de producție. Indiferent de situație, aparatul de sudură reprezintă o investiție semnificativă, de aceea este perfect justificat să fii cât mai bine informat înainte de a achiziționa un anumit model. În general, ceea ce le diferențiază este tehnologia de care acestea beneficiază, respectiv invertor sau transformator, însă este important și modul în care acestea se pot folosi.

Cum este și cum funcționează un aparat de sudură

În termeni simpli, aparatul de sudură este un instrument cu ajutorul căruia pot fi unite două obiecte din material metalic ori termoplastic. Acesta a fost inventat în jurul anului 1800 și de atunci a evoluat constant, de la un produs rudimentar la un aparat foarte complex și ușor de folosit. Procesul de utilizare este unul simplu: aparatul de sudură formează un scurtcircuit între un electrod și obiectul ce urmează a fi prelucrat, iar în urma acestuia se produce o fuziune localizată pe ambele piese ce trebuie sudate. Temperatura dintre cele două materiale poate atinge aproape 4.000 de grade Celsius și permite sudarea propriu-zisă a materialelor.

Vezi si:  Cum să găsești cote bune la pariuri pentru mai multe sporturi?

În momentul în care se consumă, învelișul electrodului eliberează un gaz care izolează baia de sudură de oxigenul din aer și produce concrețiuni carbonice care protejează metalul în fuziune și încetinește răcirea sa.

Tipuri de aparate de sudură

Aparatul de sudură reprezintă una dintre cele mai populare invenții și singura modalitate de a uni două bucăți de metal între ele, fiind extrem de apreciat de meșteri, profesioniști sau amatori. Procedeele de sudură pot fi diferite, însă totodată există și mai multetipuri de aparate de sudură. Iată ce echipamente poți alege:

Aparat de sudură MMA

Ideal pentru profesioniști, aparatul de sudură MMA este unul tradițional, care poate fi folosit pentru sudarea mai multor tipuri de materiale de grosimi diferite. Acesta utilizează electrozi înveliți tip redresor, transformator și unește obiectele cu metalul rezultat din topirea unui electrod. Spre deosebire de alte tipuri de dispozitive, aparatul de sudură MMA necesită o anumită experiență în domeniul bricolajului. Prețul echipamentului este avantajos, pot fi sudate și metalele murdare sau ruginite, însă consumul de energie e mai mare și randamentul mic.

Vezi si:  Cum poti sa fii mai productiv? Sfaturi de organizare... fara presiune

Aparat de sudură MIG/MAG

Acest tip de aparat topește un fir metalic pentru a suda două suprafețe și, totodată, elimină un gaz al cărui rol este acela de a proteja sudura și împiedica depunerea reziduurilor. În funcție de materialul ce urmează a fi sudat se poate utiliza gaz inert sau activ. Avantajul principal al acestui procedeu combinat este acela că rezultă o sudură mai curată și netedă, foarte rezistentă, chiar și în cazul unor materiale subțiri. Totuși, prin comparație cu un echipament MMA, aparatul de sudură MIG/MAG are un cost de achiziție mai ridicat și se recomandă pentru utilizarea la interior, dar poate fi folosit și de către sudorii începători.

Aparat de sudură TIG/WIG

Este un echipament care folosește un electrod neconsumabil de tungsten sau wolfram, care protejează suprafața de sudare prin eliberarea unui gaz ce împiedică oxidarea. Aparatul de sudură TIG/WIG permite îmbinarea unei largi varietăți de metale și aliaje, feroase sau neferoase. Sudura este rezistentă, precisă și netedă, fără reziduuri.

Vezi si:  Descopera avantajele nebanuite ale unui VPN

Aparat de sudură autogen

Acest aparat utilizează flacăra oxiacetilenică și firul metalic ca să topească metalul și să sudeze materialele, chiar și pe cele degradate sau ruginite. Se folosește în siguranță și de cei începători, dar trebuie menționat faptul că dimensiunile sale mari îngreunează manipularea și depozitarea sa.

Aparatul de sudură este un echipament des folosit în diferite scopuri. Acesta poate îmbina cu ușurință două suprafețe, însă ca să te asiguri că obții rezultate excelente trebuie să alegi întotdeauna un instrument adecvat nevoilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *