Rezumat:
Dupa cum stie, fiecare autovehicul inmatriculat sau inregistrat in Romania, fie ca este utilizat sau nu pe drumurile publice, trebuie sa detina o asigurare auto RCA, ce se incheie intre proprietarul sau si o societate autorizata in acest sens. Proprietarul poate fi persoana fizica sau juridica.
Cat este valabila o polita RCA
Incheierea unui contract RCA se face pentru o perioada ce porneste de la 1 luna la 12 luni, multiplu de o luna, dupa cum prefera solicitantii.
Foarte multi oameni opteaza, in ultimii ani, pentru polite emise online. Avantajul acestora este ca se poate folosi un calculator RCA pentru a vedea costurile, fara atragerea obligativitatii de a si cumpara polita de la asiguratorul respectiv. Acest fapt vine in sprijinul clientilor, care pot compara mai multe oferte si o pot alege astfel pe cea pe care o considera cea mai avantajoasa pentru ei.
Intr-un timp foarte scurt, polita, care poate fi un RCA ieftin sau mai scump, dupapreferinte, este emisa, iar proprietarul o poate stoca in telefon si sa o prezinte de pe acest dispozitiv in timpul unui control al Politiei.
Unde este valabila o polita RCA emisa in Romania?
Potrivit reglementarilor in vigoare, asigurarea obligatorie RCA emisa in Romania este valabila pe teritoriul Romaniei, dar si in exterior, mai exact pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, precum si in cele ale Spatiului Economic European si pe teritoriul statelor ce leaga direct doua tari membre UE, unde nu exista birou national.
Cum se poate verifica valabilitatea unui RCA
Pentru a verifica valabilitatea unei polite RCA, poate fi consultata baza de date cu asigurarile obligatorii de raspundere civila auto ce sunt incheiate pe teritoriul Romaniei, de pe site-ul Autoritatii de Supraveghere Financiara – ASF Romania sau pe site-ul aida.info.ro. Pe aceasta platforma, se vor introduce seria de caroserie, numarul de inmatriculare si data pentru care se face verificarea, dupa care utilizatorul va putea vedea daca polita este valabila sau nu.
De ce este necesar ca polita RCA sa fie valabila?
O polita RCA care nu se afla in perioada de valabilitate nu este o polita valida si atrage dupa sine consecintele legale prevazute de reglementarile in vigoare. O asigurare RCA se incheie la inscrierea in circulatie, prin inregistrare sau inmatriculare in Romania sau in momentul in care expira vechea asigurare RCA, iar autovehiculul in cauza ramane supus inregistrarii sau inmatricularii in Romania.
Dovada existentei unui contract RCA trebuie prezentata la inmatricularea sau inregistrarea in circulatie, in momentul in care se fac modificari in cartea de identitate a autovehiculului sau la certificatul de inmatriculare/inregistrare, precum si la efectuarea verificarilor tehnice periodice.
Ce se intampla in cazul in care RCA-ul nu mai este valabil?
Asigurarea RCA este obligatorie, ceea ce inseamna ca daca este valabila ii scuteste pe posesorii sai de sanctiuni si amenzi. Potrivit specialistilor in asigurari de la romasig, se considera contraventie daca un proprietar detine un vehicul inmatriculat sau inregistrat in Romania si pentru care nu are incheiata o asigurare RCA sau nu o mentine in valabilitate in mod continuu, platind primele de asigurare. Contraventia se constata de catre politisti si se sanctioneaza cu o amenda cuprinsa intre 1.000 si 2.000 de lei, precum si cu retinerea certificatului de inmatriculare/inregistrare. Mai exista insa si riscul ca, in cazul unui accident, pagubitul sa-l dea in judecata pe soferul fara RCA, pentru a-si recupera prejudiciul.