Turism pe Litoral, din luna iulie

Vacanta ideala in Zanzibar

Vacanta ideala in ZanzibarIndustria turismului va beneficia de un pachet de ajutor cu o componentă îndreptată spre reducerea costurilor cu energia electrică a hotelurilor şi restaurantelor şi o componentă care vizează capitalul de lucru, respectiv granturi pentru finanţarea cheltuielilor ce vor trebui făcute pentru aranjarea spaţiilor în vederea primirii turiştilor, a declarat, vineri, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.
Totodată, el a estimat că abia în lunile iulie şi august se va putea face turism pe litoral, dar şi în general în România, iar după ce restricţiile de circulaţie în interiorul localităţilor vor fi ridicate, pe 15 mai, în următoarele două săptămâni se va face o evaluare a situaţiei sanitare şi se vor lua următoarele decizii privind turismul.
„Întreaga industrie de turism a fost lovită (de criza Covid-19 – n. r.) într-o proporţie de 98-99%. Industria turismului este o industrie foarte sensibilă şi în special hotelierii, ca să poată să funcţioneze, ca să poată să le meargă business-ul, trebuie să aibă turişti. Măsurile se vor relaxa din 15 mai. Probabil că nu se va pune problema să înceapă turismul din 15 mai. Dar, indiferent dacă Guvernul va da mai devreme sau mai târziu drumul la circulaţie, turistul va pleca de acasă şi se va duce să beneficieze de servicii turistice doar dacă se va simţi în siguranţă. Exact ca la bursă. În momentul când la bursă există speculaţii, există probleme că s-ar putea întâmpla ceva, acţiunile scad. La fel şi la turism, ca să fac aşa o paralelă. Până nu ne vom simţi în siguranţă că mergând la un hotel, mergând într-un restaurant, mergând într-un bar vom fi siguri că nu se va întâmpla ceva vizavi de sănătatea noastră, acest lucru nu va putea fi relansat. Suntem în permanentă discuţie cu Ministerul Sănătăţii şi cu Ministerul de Interne tocmai pentru a pune la punct un set de reguli ca să facem oamenii să se simtă în siguranţă atunci când pleacă pentru o locaţie pentru a se destinde, când se duc într-un restaurant, când se duc într-un hotel. Hotelurile nu sunt închise din punct de vedere oficial, dar, neexistând trafic, ele stau degeaba deschise”, a afirmat Popescu.
Ministrul Economiei a dat asigurări că lucrează la un program de sprijin pentru hotelieri, dar şi pentru proprietarii de restaurante în vederea reducerii unor cheltuieli.
„Pentru hoteluri gândim un program de sprijin pentru a le ajuta să-ţi reducă cheltuielile cu anumite utilităţi şi o să vedeţi în perioada imediat următoare că o să lansăm nişte proiecte speciale pentru hotelieri, să le reducem costurile cu energia electrică, să le finanţăm prin granturi 100% o producţie de fotovoltaice de curent electric, fotovoltaice de 27 kw, care ar putea reduce la unii chiar 100%, la alţii poate cu 50% costurile cu energia electrică. De asemenea, dacă vom impune nişte reguli vizavi de modificările pe care trebuie să le facă hotelierii, proprietarii de restaurante, cafenele şi baruri, atunci şi acele reguli vor presupune nişte costuri suplimentare. O să facem un pachet de finanţare în aşa fel încât să-i ajutăm, să nu fie pe cheltuiala lor aceste costuri. Tot un grant care să fie dedicat pentru industria ospitalităţii”, a explicat el.
Virgil Popescu a precizat că vor trebui gândite o serie de proceduri care vor trebui respectate în vederea distanţării sociale.
„Va trebui să facem nişte proceduri în aşa fel încât acea distanţă socială, inclusiv la mese când vom sta, să fie respectată. E clar că va trebui făcută o procedură în aşa fel încât să nu poată fi încălcată, ca oamenii când se aşează acolo să ştie că trebuie să stea la acea distanţă, iar mesele trebuie aranjate în aşa fel încât să nu fie foarte apropiate. De asemenea, dacă e vorba de panouri despărţitoare, ele trebuie amplasate şi trebuie făcute procedurile în aşa fel încât totul să fie respectat. Probabil că vom avea – în momentul când va fi luată această decizie – nişte ghiduri, nişte reguli, nişte proceduri foarte clare şi transparente ca să le ştie toată lumea pentru a putea fi respectate. Vrem să facem un pachet de ajutor pentru industria turismului. Va fi un pachet cum am dat un exemplu pentru reducerea costurilor hotelierilor, de ce nu şi a restaurantelor, care au posibilitatea să-şi instaleze acele capacităţi de producţie fotovoltaice pentru energie electrică, şi un pachet pentru capitalul de lucru – granturi vorbim aici – în aşa fel încât să poată să-şi finanţeze din acele granturi cheltuielile necesare pentru aranjarea spaţiilor în vederea primirii turiştilor”, a adăugat acesta.

Vezi si:  Se anunță cel mai spectaculos Black Friday din istorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *