Turismul din Croația are nevoie de muncitori străini

Una dintre cele mai importante ramuri ale economiei croate, industria turistică, a făcut un apel către Guvernul de la Zagreb să permită intrarea mai multor muncitori străini în ţară. Ideea este de a obţine personalul de care are nevoie industria turistică în baruri şi restaurante în perioada de vârf a sezonului estival.
Croaţia, cel mai nou stat membru al Uniunii Europene, depinde de veniturile generate de industria turistică în timpul verii, în condiţiile în care această industrie contribuie cu aproape 20% la Produsul Intern Brut.
„Înaintea principalului sezon turistic, situaţia cu forţa de muncă este critică şi deschiderea unor capacităţi turistice, inclusiv baruri şi restaurante, este în pericol”, au apreciat Asociaţia firmelor din turism din Croaţia (HUT) şi Asociaţia naţională a angajatorilor (HUP) într-un apel comun către Guvernul de la Zagreb.
În luna decembrie, Croaţia a majorat numărul permiselor pentru muncitorii străini în 2019 până la 65.100 de la 38.769 anul trecut. Cota care priveşte muncitorii străini în industria turismului a fost majorată până la 15.611 de la 8.930 în 2018.
Sectoarele care suferă cel mai mult de pe urma deficitului de mână de lucru calificată sunt: turismul, construcţiile, comerţul cu amănuntul, sectorul manufacturier şi transporturile.
„Obiectivul nostru principal este să angajăm forţă de muncă internă însă muncitori locali nu sunt disponibili sau interesaţi de locurile de muncă din turism” a precizat HUT.
Salariul mediu lunar în Croaţia a fost de 6.464 kuna (983 dolari) în luna martie iar rata şomajului a fost de 8,6% în luna aprilie.
Muncitorii străini care ajung în Croaţia sunt majoritatea din ţările din Balcani care nu sunt membre ale UE dar unii ajung şi de la distanţe mai mari precum cei din Ucraina şi chiar unele state asiatice.

Vezi si:  China elimină restricțiile la importul de grâu și orz din Rusia

Opinia mea despre deschiderea Croației către muncitorii străini în industria turistică este că aceasta este nu doar o strategie necesară, ci și o oportunitate de diversificare culturală și dezvoltare pe termen lung. Am observat cum influxul de muncitori din diverse țări aduce cu sine o varietate de perspective și abordări, care pot revitaliza serviciile turistice și pot îmbunătăți experiența vizitatorilor. În plus, în acest context globalizat, este crucial să privim dincolo de granițele naționale pentru a asigura sustenabilitatea economică și a cultiva un mediu de creștere incluziune. Interacțiunea cu culturile diferite nu doar că stimulează inovația, dar poate inspira, de asemenea, și localnicii să redescopere și să valorifice tradițiile proprii într-un mod nou și captivant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *