Ucraina: primul razboi cripto din istorie

Donatiile in cripto monede facute Ucrainei dupa invazia Rusiei au ajuns la 20 de milioane de dolari. Deja este numit primul razboi cripto.

De o saptamana, volumul tranzactiilor in cripto monede crestere spectaculos in Ucraina. Unul dinre motive e si ca bursele cripto Binance si Kraken au refuzat cererea vice-premierului ucrainean de a interzice utilizatorii din Rusia.

Guvernul ucrainean si o organizatie neguvernamentala care sustine armata au strans din donatii in cripto valute 20 de milioane de dolari, de la inceputul invaziei. Din cele 20 de milioane de dolari, 3 milioane au venit de la un singur donator.

Ucraina e una dintre tarile cele mai active in domeniul criptomonedelor, dupa Vietnam, India si Pakistan.   Ministrul ucrainean pentru digitalizare, Myhailo Fedorov, a postat pe twitter adresele portofelelor unde se pot dona direct bitcoin, ether si tether. S-au facut aproape 16.000 de tranzactii. Succesul acestei operatiuni ar putea schimba complet modul de a strange fonduri, atat in Ucraina, cat si in strainatate.

Vezi si:  Franta vrea sa blocheze Libra, cripto moneda Facebook

Un alt avantaj al folosirii cripto valutelor e acela ca se evita limitele aplicabile transferurilor bancare. Cateva banci din Ucraina au impus restrictii privind sumele pe care le pot scoate sau transfera clientii. Banca Nationala a Ucrainei a instituit o limita de 3.350 de dolari pe zi.

Si Putin ar putea recurge la cripto monede

Rusia e blocata pe o zona importanta din pietele financiare internationale, in urma excluderii din sistemul international de plati SWIFT, in cadrul sanctiunilor decise de occident dupa invadarea Ucrainei. Prin urmare, si Rusia ar putea recurge la cripto monede pentru a face si primi plati ocolind SWIFT.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *