UE nu va mai cumpara petrol rusesc cu mai mult de 60 de dolari barilul

Cele 27 de state UE au decis plafonarea pretului petrolului cumparat din Rusia. Astfel, nimeni nu va mai putea cumpara ţiţei rusesc la mai mult de 60 de dolari/baril, iar acest pret va fi revizuit din doua in doua luni.

Plafonarea are drept obiectiv reducerea veniturilor Rusiei, astfel incat Moscova sa nu mai aiba bani pentru a intretine masinaria de razboi impotriva Ucrainei. In prezent, petrolul rusesc se vinde cu 67 de dolari barilul.

De asemenea, de luni, 5 decembrie, intra in vigoare embargoul european asupra petrolului rusesc importat pe cale maritima.

Pretul plafonat va fi impus companiilor ceare furnizeaza servicii de transport sau de asigurari pentru livrarea petrolului rusesc.

Polonia a renuntat la obiectii

Plafonarea pretului a fost blocata de Polonia, care dorea ca UE sa nu dea mai mult de 30 de dolari pe barilul de petrol rusesc. In final, Varsovia a acceptat plafonul de 60 de dolari pe baril.

Analistii spun ca aceasta plafonare are multe necunoscute. Nu s-a mai aplicat niciodata un asemenea mecanism, deci e un taram necunoscut si nu se stie ce efecte va avea aceasta masura, care ar putea destabiliza piata. Totul va depinde de ce decizie ia Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol – OPEC – in privinta productiei de titei. De asemenea, un rol important il vor juca India si China, marii cumparatori ai petrolului rusesc.

Reactia Rusiei

Presedintele Comisiei de Afaceri Externe din Camera Inferioara a Parlamentului rus a declarat ca, prin aceasta masura, Uniunea Europeana isi pune in pericol propria securitate energetica. De asemenea, un astfel de plafon incalca legile pietei.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *