Un atac cibernetic a facut ravagii in SUA, dar si in Europa

Tinta principala a atacului informatic a fost compania americana de IT Kaseya, dar au fost afectati toti cei care utilizeaza software-ul produs de aceasta firma. Suedia a fost nevoita sa inchida 800 de magazine.

Kaseya asigura solutii de management la distanta si are sediul in Miami, Florida.

Piratii au lansat un atac de tip rascumparare extrem de sofisticat. Au de suferit sute de companii americane, dar si Coop Sweden, unul dintre cele mai mari lanturi de supermarketuri din Suedia. Hackerii au criptat fisierele din computere si au lasat mesaje electronice in care anunta ca ofera codul de decriptare in schimbul unor sume in bitcoin, se pare, de ordinul a milioane de dolari.

Biden nu crede ca sunt rusii

Desi surse din serviciile secrete americane declarau ca in spatele acestui atac informatic masiv se afla hackeri rusi, mai exact grupul Revil, presedintele Joe Biden a declarat ca nu se stie sigur daca e vorba de rusi. El a ordonat agentiilor specializate din SUA sa investigheze atacul si promite ca va da riposta Rusiei, in cazul in care se dovedeste ca e mana rusilor.

Vezi si:  Panouri fotovoltaice vs panouri solare termice

Inca nu se stiu pagubele provocate

Deocamdata, e greu de estimat care sunt pagubele atacului, dar faptul ca lantul suedez de supermarketuri Coop Sweden a fost nevoit sa inchida nu mai putin de 800 de magazine, pentru ca sistemul informatic era grav perturbat,  ne duce cu gandul la pagube de ordinul zecilor de milioane de dolari. In plus, sunt afectate sute de firme americane care folosesc soft-ul Kaseya. A fost un atac de tip ransomware, un program de computer care depisteaza punctele slabe din securitatea informatica a unor companii sau persoane si paralizeaza sistemul. Apoi, cere o rascumparare pentru a-l debloca. Initial, atacul a fost indreptat asupra catorva zeci de companii, dar s-a propagat imediat,  pe principiul dominoului,  pentru ca acele companii au, la randul lor, alti clienti si tot asa.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *