Un mare grup spaniol se mută în Olanda

Guvernul spaniol a catalogat drept „inacceptabilă” decizia luată de grupul de construcţii în infrastructură şi servicii Ferrovial, una dintre cele mai mari companii spaniole, de a-şi muta sediul fiscal în Ţările de Jos, adăugând că un astfel de comportament este nerecunoscător şi afectează interesele Spaniei, informează Reuters şi AFP.

„Este inacceptabil ca o companie care s-a născut şi a crescut în Spania graţie investiţiilor publice să dea dovadă de o astfel de lipsă de recunoştinţă faţă de ţara sa”, a apreciat Ministerul spaniol al Economiei, într-un comunicat de presă. „Aşteptăm detaliile pentru a le putea analiza şi urmărim cu atenţie posibilele implicaţii ale acestei decizii greşite”, adaugă Ministerul spaniol al Economiei, care adaugă că firma înfiinţată la Madrid în anul 1952 „datorează totul Spaniei”.

Grupul de construcţii Ferrovial, proprietarul aeroportului Heathrow din Londra, dar şi al numeroase autostrăzi, în special în SUA şi Canada, şi-a anunţat marţi voinţa de a-şi transfera sediul social în Ţările de Jos.

Vezi si:  Danone se restructurează

Mutarea ar urma să se facă printr-o operaţiune de tip fuziune inversată, în cadrul căreia firma mamă Ferrovial, cu sediul la Madrid, va fi absorbită de subsidiara sa Ferrovial International SE (FISE), o societate anonimă din Ţările de Jos. Compania spaniolă a subliniat că, în opinia sa, Ţările de Jos oferă posibilitatea unor costuri de finanţare mai reduse, graţie ratingului suveran AAA. În plus, Ferrovial susţine că reorganizare este impusă de gradul crescut de internaţionalizare a activităţilor sale, în condiţiile în care anul trecut 82% din veniturile grupului au provenit din activităţile sale internţionale.

Cu toate acestea, decizia este percepută ca fiind una de natură fiscală de anumiţi analişti şi o parte a clasei politice, în condiţiile în care Ţările de Jos sunt renumite pentru că oferă o fiscalitate avantajoasă companiilor care îşi au sediul pe teritoriul său.

„Ferrovial ne anunţă în mod direct că îşi transferă sediul social în Ţările de Jos pentru că fiscalitatea este mai bună acolo. Este vorba de dumping fiscal”, a denunţat miercuri ministrul spaniol al Muncii, Yolanda Diaz.

Vezi si:  Tancurile petroliere vechi, la mare căutare

Decizia celei de a 13-a mari companii spaniole, în funcţie de capitalizarea de piaţă, vine într-un an electoral, iar opoziţia conservatoare a dat vina pe guvernul socialist de la Madrid pentru decizia celor de la Ferrovial, citând lipsa de certitudine juridică din Spania comparativ cu stimulentele oferite de alte ţări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *