Uniunea Europeana aproba aderarea Croatiei la zona euro incepand cu 1 ianuarie 2023

Marti, 12 iulie 2023, Consiliul Uniunii Europene a adoptat ultimele acte juridice menite sa valideze trecerea Croatiei la euro incepand cu data de 1 ianuarie 2023.

Consiliul Uniunii Europene, care reprezinta tarile membre, a adoptat marti, 12 iulie, ultimele acte juridice pentru a valida aceasta trecere mult asteptata a Croatiei la zona euro.

Membra cu numarul 20 din zona euro

Fosta republica iugoslava va deveni astfel membra cu numarul 20 din zona euro, la 7 ani de la intrarea Lituaniei. Croatia va renunta astfel la moneda nationala, Kuna, care se va schimba la un nivel de 7,5345 kunas pentru 1 euro conform unui comunicat emis de Consiliul Uniunii Europene.

Presedintele Consiliului a tinut sa il felicite pe omologul său Zdravko Maric si, de altfel, intreaga Croatie. Croatia a reusit sa indeplineasca cu succes toate criteriile economice necesare si va plati cu euro incepand cu data de 1 ianuarie 2023.

Vezi si:  Luarea unui împrumut de la o instituție nebancară - cum îl obțin

Evenimentul a fost marcat de o ceremonie de semnatura in fata presei, la Bruxelles, in prezenta presedintei Bancii Centrale europene (BCE), Christine Lagarde, a vice-presedintelui Comisiei Valdis Dombrovskis si a comisarului european pentru economie, Paolo Gentiloni. Comisia a oferit unda verde acestei aderari pe data de 1 iunie, estimand ca urmeaza sa indeplineasca absolut toate conditiile necesare. Si chiar asa a fost.

Incheierea procedurii de aderare a Croatiei la moneda unica europeana intervine intr-un moment in care moneda, care a cam pierdut teren in ultima perioada din cauza razboiului din Ucraina, a ajuns sa fie mai slab decat dolarul, pentru prima data din decembrie 2020.

Euro are 20 de ani

De altfel, la inceput de an, euro a sarbatorit 20 de ani de existenta ca moneda fiduciara. Incepand cu 1 ianuarie 2002, milioane de europeni din 12 tari au renuntat la moneda nationala pentru a adopta euro – lire, marci germane, fraci, drahma, pentru banconote si monede in euro. La scurt timp li s-au adaugat alte 7 tari precum Cipru, Slovenia, Cipru, Malta,  Slovacia, Estonia, Letonia și, in cele din urma, Lituania

Vezi si:  Aurul inchide anul cu cea mai buna performanta din ultimii 20 de ani

Sursa: https://www.ouest-france.fr/europe/croatie/l-union-europeenne-approuve-definitivement-l-adhesion-de-la-croatie-a-l-euro-au-1er-janvier-2023-885b0648-01d8-11ed-8eb0-a8ab850b8757

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *