Virgin Orbit Holdings a intrat in faliment

Compania excentricului om de afaceri Richard Branson, Virgin Orbit Holdings, a depus cerere de insolventa.  Dupa lansarea esuata din luna ianuarie, Virgin Orbit Holdings nu a reusit sa mai atraga investitori pentru programuil sau spatial.

Virgin Orbit intra in faliment la mai putin de 2 ani de cand a devenit companie publica, avand o valoare de piata de 3 miliarde de dolari. Dar esecul din ianuarie, cand racheta LauncherOne a ratat orbita, a fost extrem de costisitoare pentru compania Virgin. Investitorii si-au pierdut increderea, au refuzat sa mai aloce fonduri, astfel ca in prezent Virgin Orbit are active de 243 de milioane de dolari si o datorie de 153,5 milioane dolari. 85 la suta din personal a fost disponibilizat.

„Plasarea sub protectia legii falimentului este, in opinia noastra, cea mai buna cale catre identificarea unei modalitati eficiente de vanzare, pentru a optimiza valoarea companiei” – precizeaza Virgin Orbit, intr-un comunicat.

Cea de a sasea misiune spatiala a Virgin Orbit, in luna ianuarie, a fost un dezastru.  Racheta sa de 21 de metri lansata de pe un Boeing 747 din Cornwall, Marea Britanie, nu a reusit sa ajunga pe orbita. Astfel, au fost pierduti cei noua sateliti pe care ii transporta. Compania este „copilul” firmei Virgin Galactic. Din 2017 plaseaza sateliti pe orbita, folosind rachete lansate de la bordul unui avion Boeing 747, modificat.

Vezi si:  Ce presupune să deschizi o firmă de amenajare grădini şi spaţii verzi?

La inchiderea burselor, compania avea o valoare de piata de 65 de milioane de dolari, iar actiunile se vindeau cu doar 15 centi bucata.

Virgin Orbit a fost infiintata pentru lansarea de rachete mici, din orice parte a lumii, inclusiv in scopuri militare. Dar cel mai mare concurent pentru Virgin Orbit si pentru celelalte firme din domeniu a devenit Elon Musk. SpaceX, cu lansari multiple de sateliti si costuri mult reduse, a reusit sa acapareze piata.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *