Volkswagen vrea să fabrice automobile electrice SEAT în Spania

Grupul auto german Volkswagen, firma mamă a constructorului auto spaniol SEAT, vrea un angajament ferm din parte Bruxelles-ului cu privire la sprijinirea unui proiect privind producţia de automobile electrice în Spania, a declarat vineri directorul general de la Volkswagen, Herbert Diess.

Guvernul spaniol a anunţat joi că va utiliza fonduri de la UE pentru a creat un consorţiu public-privat cu SEAT şi grupul de utilităţi Iberdrola, consorţiu care va construi prima uzină de automobile electrice din Spania. La rândul său, SEAT a anunţat încă de anul trecut că analizează producţia unui mic automobil electric în Spania, începând din 2025, dar a condiţionat acest proiect de obţinerea de ajutoare de la stat.

La un eveniment care a avut loc vineri la uzina SEAT de la Martorell, din apropiere de Barcelona, la care au participat şi regele Spaniei Felipe precum şi premierul Pedro Sanchez, directorul general de la Volkswagen a spus că proiectul avut în vedere ar include şi producţia de baterii pentru automobile electrice precum şi obţinerea de finanţare de la fondul european de redresare, adăugând însă că este nevoie de un sprijin mult mai mare.

Vezi si:  VW cere noi reglementări pentru producția de baterii

„Contăm pe disponibilitatea Comisiei Europene de a permite ca acest proiect de importanţă istorică pentru Spania şi Europa să devină realitate. Transformarea cu succes a industriei auto din Spania va depinde de un angajament clar din partea Comisiei Europene”, a spus Herbert Diess, fără a oferi alte detalii.

SEAT se fabrică în Germania și Slovacia

În prezent, automobile electrice marca SEAT sunt construite în Germania şi Slovacia.

Preşedintele SEAT, Wayne Griffiths, a spus că producătorul auto vrea să încheie o alianţă mai largă cu grupul de utilităţi Iberdrola, operatorul de telefonie Telefonica, banca Caixabank precum şi cu alte companii spaniole, pentru a putea să îşi atingă obiectivele de mobilitate electrică.

Spania este al doilea mare producător de automobile din Uniunea Europeană iar sectorul auto este responsabil pentru 8% din economie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *