Volvo Cars vrea aproape 3 miliarde de dolari prin listarea la Bursă

Volvo Cars intenţionează să obţină 25 miliarde coroane suedeze (2,9 miliarde de dolari) printr-o Ofertă Publică Iniţială, a anunţat luni producătorul auto suedez, în ceea ce ar urma să fie una dintre cele mai mari IPO-uri derulate în Europa în acest an, transmite Reuters.

Grupul chinez Geely a preluat Volvo Cars de la Ford Motor în anul 2010 pentru 1,8 miliarde de dolari, în ceea ce a constituit cea mai mare achiziţie externă făcută de un producător auto din statul asiatic. Geely intenţiona să organizeze un IPO la Volvo Cars încă din 2018, dar a fost nevoit să renunţe la aceste planuri din cauza tensiunilor comerciale şi a scăderii cotaţiei acţiunilor din sectorul auto. Geely deţine şi o participaţie de 8,2% la producătorul suedez de camioane Volvo Trucks.

Volvo se va lista la Bursa Nasdaq Stockholm în 2021, iar Geely Holding va rămâne cel mai mare acţionar, a informat compania suedeză.

„Volvo Cars crede că structura sa unică şi strategia concentrată îi permit să înregistreze una din cele mai rapide transformări din industria auto globală, cu ambiţii spre electrificare, digitalizare şi sustenabilitate”, se arată în comunicatul producătorului auto suedez.

Până în 2025, Volvo are ca obiectiv o marjă operaţională între 8% şi 10% şi vânzări anuale de 1,2 milioane de maşini, în creştere cu 56% faţă de 770.000 de vehicule vândute în perioada 20 iunie 2020 – 20 iunie 2021.

Anterior, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că Volvo Cars şi-a propus să ajungă la o evaluare de aproximativ 20 de miliarde de dolari cu ocazia listării. Băncile Goldman Sachs şi SEB se află în fruntea unui consorţiu de bănci care se ocupă de această tranzacţie, alături de BNP Paribas, Carnegie şi HSBC, au adăugat sursele.

În ultimii ani, producătorii auto tradiţionali au pierdut teren în faţa Tesla, care a devenit una dintre cele mai valoroase companii din lume, graţie accentului pus pe vehiculele electrice. Între timp, multe firme europene s-au reorientat spre segmentul vehiculelor electrice, inclusiv Volvo Cars, care vrea să producă numai vehicule complet electrice din 2030 şi deţine o participaţie de 49,5% la producătorul de automobile electrice Polestar.

Analiştii subliniază faptul că bursa din Suedia a ajuns în prima ligă din Europa graţie celui mai mare număr de IPO-uri din ultimele două decenii. În prezent, Suedia, o ţară cu o populaţie de 10,2 milioane de locuitori, are aproape 1.000 de companii listate, adică cel mai mare număr din Uniunea Europeană şi peste numărul companiilor listate din ţări mai mari precum Germania şi Franţa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *