În urma finalizării procesului de fuziune prin absorbție dintre EximBank și Banca Românească, România are, începând cu 31 decembrie 2022, o nouă bancă universală sub denumirea de Exim Banca Românească. Această transformare marchează intrarea oficială a EximBank pe segmentul de retail, prin preluarea completă a Băncii Românești, consolidând astfel capitalul bancar românesc pe piața locală.
Rezumat:
Detaliile financiare ale tranzacției
Potrivit unui comunicat al EximBank, valoarea tranzacției a fost de aproximativ 60 de milioane de euro, pentru un capital achiziționat de circa 130 milioane de euro. Pe lângă prețul efectiv al achiziției, tranzacția a inclus și:
- Rambursarea unui împrumut subordonat acordat Băncii Românești de către National Bank of Greece (NBG), în valoare de 65 milioane euro;
- Rambursarea de către Banca Românească, din lichiditățile proprii, a unei finanțări intragrup primite anterior de la banca-mamă (NBG), în valoare de 90 milioane euro.
Este important de menționat că această operațiune nu a implicat nicio finanțare din partea bugetului de stat.
Procesul de fuziune și reglementările aferente
Fuziunea a fost posibilă după obținerea avizului prealabil din partea Băncii Naționale a României în luna decembrie 2022, fiind ulterior înregistrată oficial la Oficiul Național al Registrului Comerțului. Acest proces a venit în urma unor etape legislative și bancare riguroase, finalizând o tranzacție începută în urmă cu mai bine de trei ani.
Contractul de achiziție pentru pachetul majoritar al Băncii Românești a fost semnat în data de 20 iunie 2019 între EximBank și NBG. În decembrie 2019, tranzacția a primit avizele de neobiecțiune necesare din partea Consiliului Concurenței și a Băncii Naționale a României.
Pe parcursul fuziunii, EximBank a beneficiat de asistență din partea Pricewaterhouse Coopers Management Consultants SRL.
Poziționarea noii entități bancare
Odată cu fuziunea, noua instituție bancară – Exim Banca Românească – deține:
- Active totale de 21,5 miliarde de lei;
- Un capital total de 1,6 miliarde de lei;
- Locul 8 în sistemul bancar românesc, conform mărimii activelor.
Schimbările în portofoliu și strategia pe termen lung
Fuziunea reprezintă o extindere semnificativă a portofoliului EximBank, care până la acest moment era concentrată pe sprijinirea mediului de afaceri și a exportatorilor. Prin integrarea Băncii Românești, banca a adăugat produse și servicii adresate persoanelor fizice, devenind astfel o bancă universală cu prezență extinsă pe segmentele de retail, IMM și corporate.
În același timp, EximBank va continua să își îndeplinească mandatul tradițional de bancă de stat, acționând pe segmentul garanțiilor și al asigurărilor de stat în numele și contul statului român, conform cadrului legislativ în vigoare.
Declarație oficială
Președintele executiv al EximBank, Traian Halalai, a subliniat importanța acestui moment pentru sistemul bancar românesc:
„Este un moment de o importanţă majoră atât pentru EximBank – care devine o bancă universală românească de top adăugând în portofoliu produse pentru persoanele fizice, cât şi pentru sistemul bancar local – prin majorarea prezenţei capitalului românesc pe piaţa financiar-bancară.”
Context și structură acționarială
EximBank a fost înființată în anul 1992 și are ca acționar majoritar Statul Român, prin Ministerul Finanțelor. Prin această fuziune, statul român își întărește poziția pe piața bancară locală, într-un context economic marcat de consolidări și reevaluări ale capitalului românesc din sistemul financiar, asa cum mentioneaza si Ziarul Financiar.