Google se implică în detectarea problemelor de sănătate

Google şi-a anunţat cele mai recente planuri de a oferi utilizatorilor posibilitatea să depisteze de acasă anumite probleme de sănătate cu ajutorul smartphone-urilor, prin captarea zgomotelor cardiace şi a imaginilor globului ocular, informează Reuters.

Compania, o unitate a Alphabet Inc, analizează dacă microfonul încorporat al smartphone-ului poate detecta bătăile inimii şi murmurul cardiac atunci când dispozitivul este plasat pe piept, a declarat reporterilor Greg Corrado, directorul departamentului de inteligenţă artificială în materie de sănătate de la Google. Aceste date ar putea ajuta la depistarea precoce a tulburărilor la nivelul valvelor cardiace, a precizat el.

„Nu este la nivel de diagnostic, dar este la nivel de a şti dacă există un risc crescut”, a spus Corrado, notând că există încă întrebări legate de acurateţe.

În ceea ce priveşte ochii, analiza se concentrează pe detectarea unor boli precum cele legate de diabet, cu ajutorul fotografiilor. Google a raportat „rezultate timpurii promiţătoare” prin utilizarea camerelor în clinici, precizând că va examina dacă fotografiile realizate cu smartphone-ul ar putea oferi rezultate similare.

Vezi si:  Uniunea Europeană pregătește un încărcător universal pentru telefoane

Corrado a adăugat că echipa sa vede „un viitor în care oamenii, cu ajutorul medicilor lor, pot înţelege mai bine şi pot lua decizii de acasă cu privire la starea lor de sănătate”.

De asemenea, Google intenţionează să testeze dacă software-ul său de inteligenţă artificială poate analiza screening-urile cu ultrasunete efectuate de tehnicieni mai puţin calificaţi, urmând un model stabilit. Tehnologia ar putea rezolva problema legată de penuria de personal înalt calificat şi ar putea permite evaluarea de acasă a unor pacienţi.

Aceste proiecte urmează anunţurilor de anul trecut despre măsurarea frecvenţei cardiace şi a respiraţiei cu ajutorul camerelor smartphone-urilor – caracteristici disponibile în prezent pe multe dispozitive prin intermediul aplicaţiei Google Fit.

În timp ce Google a căutat de mult timp să-şi aducă expertiza tehnică în domeniul îngrijirii sănătăţii, au fost oferite prea puţine informaţii referitoare la capacitatea acestor demersuri de a genera venituri semnificative sau utilizări, notează Reuters. Corrado a declarat că lansarea acestor capabilităţi a reprezentat „un pas major”, iar adoptarea lor necesită timp.

Vezi si:  România îi scoate oficial din cursa pentru 5G pe chinezii de la Huawei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *