De la sfarsitul anului trecut, cand s-au anuntat alegeri anticipate, mediul online din Israel e asaltat de stiri false. In ultima luna si jumatate au fost inchise 400 de conturi cu activitate dubioasa. Potrivit Jerusalem Post, care citeaza surse din ministerul israelian de externe, conturile erau ale unor “retele straine de manipulare” si ar fi vorba despre nu mai putin de 6 asemenea retele.
Autoritatile israeliene au stabilit un canal de comunicare la nivel inalt cu reprezentanti din conducerea Twitter si au loc periodic schimburi de informatii, pentru a stavili fenomenul fake news in prag de alegeri. Israelienii merg la vot, pentru a alege un nou parlament, pe 9 aprilie. Incercarile de a influenta electoratul israelian ar putea veni din Rusia si China.
Doua ministere cheie din Israel – externele si justitia – au obtinut acces la un portal special al Twitter, cu ajutorul caruia autoritati ale statului, cum ar fi ministerele sau institutiile de forta, sa poata trimite imediat alerte legate de activitati suspecte pe net, iar Twitter sa poata lua masuri rapid.
Recent, seful Shin Bet (serviciile de informatii interne din Israel) ar fi declarat, potrivit Jerusalem Post, ca un stat intentioneaza sa influenteze apropiatul scrutin, fara sa numeasca tara banuita de rostogolirea de fake news in campania electorala sau tabara politica din Israel pentru care ar actiona sau impotriva careia ar lupta.
Twitter, platforma preferata de manipulatori
Dintre retelele de socializare, Twitter e considerat vehiculul cel mai des folosit de influenceri, jurnalisti si oameni politici. De aceea, manipulatorii, de regula, posteaza o stire falsa, sub forma unui articol pe un site obscur, iar apoi distribuie masiv link-ul cu respectivul articol, cat mai mult posibil, primii vizati fiind jurnalistii.
M.V.
sursa foto: twitter.com