Telefoanele unor lideri UE au fost spionate de hackeri

Bruxelles-ul recunoaste ca telefoanele unor inalti lideri ai Uniunii Europene au fost spionate de hackeri cu ajutorul unui soft israelian, Pegasus.

Au fost gasite indicii ca telefoanele mobile ale unor oficiali UE au fost compromise de hackeri. Belgianul Didier Reynders, comisar UE pentru Justitie, a recunoscut, intr-o scrisoare trimisa unui europarlamentar, ca Apple l-a anuntat anul trecut ca iPhone-ul sau a fost probabil spionat cu ajutorul programului Pegasus, pus la punct de firma israeliana NSO Group. Pegasus e vandut guvernelor din lumea intreaga, insa compania israeliana sustine ca in conditii foarte stricte, programul fiind folosit pentru interceptarea persoanelor care au legatura cu terorismul, spalarea de bani sau alte infractiuni, nicidecum pentru spionarea politicienilor sau a jurnalistilor.

In scrisoarea sa, Reynders precizeaza ca avertismentul primit de la Apple a dus la verificarea device-urilor personale si oficiale ale unor lideri UE, precum si a telefoanelor folosite de unii dintre angajatii Comisiei Europene. Desi nu exista dovezi concludente, expertii au gasit indicii privind spionarea telefoanelor de catre hackeri.

Vezi si:  6 jocuri populare pe rețelele de socializare în ultimul an

Compania NSO a anuntat ca va coopera in cadrul anchetei la nivelul UE.  “Orice folosire ilegala de catre un client pentru a spiona activisti, politicieni, jurnalisti etc este considerata complet nepotrivita si grava” – afirma NSO. Grupul israelian a fost dat in judecata de Apple pentru incalcarea conditiilor de utilizare.

Ancheta se extinde in Ungaria, Polonia si Spania

Potrivit scrisorii comisarului UE, oficiali din Ungaria, Polonia si Spania au fost chestionati in legatura cu utilizarea Pegasus. Reynders spune ca e important sa se afle cine a spionat Comisia Europeana si ca ar fi revoltator daca se dovedeste ca in spate se afla un membru al clubului comunitar.

Pegasus, un scandal mai vechi

La inceputul acestui an, Parlamentul European a format o comisie speciala pentru a elucida folosirea acestui soft de spionaj in Europa. Potrivit concluziilor acestei comisii, 14 tari UE au achizitionat tehnologie NSO in trecut. Acum un an, presedintele Frantei, Emmanuel Macron, si-a schimbat telefonul mobil dupa ce au aparut informatii ca aparatul pe care il folosea ar fi fost accesat cu ajutorul Pegasus.

Vezi si:  Solicitarile de instalare POS si software pentru acceptarea platilor cu cardul a crescut in Romania de sapte ori, comparativ cu anul trecut

De asemenea, tot prin Pegasus, hackerii ar fi avut acces la telefonul premierului Spaniei, Pedro Sanchez.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *