Rata de referinta pentru depozite a fost redusa cu inca 25 de puncte de baza, pana la 2,25%, un nivel care nu mai este considerat penalizator pentru economie, potrivit BCE.
Joi, 17 aprilie, Banca Centrala Europeana (BCE) a redus ratele dobanzilor pentru a sasea oara consecutiv, sperand sa contracareze efectele tensiunilor comerciale sporite cu Statele Unite, care ameninta cresterea in zona euro. Rata de referinta a depozitelor a fost redusa cu 25 de puncte de baza, la 2,25%, un nivel care nu mai este considerat penalizant pentru economie, potrivit institutiei prezidate de Christine Lagarde.
Aceasta a saptea reducere a costului banilor incepand din iunie 2024 intervine dupa ce Donald Trump a anuntat suprataxe „reciproce” la inceputul lunii aprilie, facand situatia economica mai incerta. Desi economia zonei euro a dezvoltat „o anumita rezilienta in fata socurilor globale”, perspectivele de crestere „s-au deteriorat ca urmare a intensificarii tensiunilor comerciale”, explica comunicatul BCE.
Aceste tensiuni si caracterul imprevizibil al deciziilor lui Donald Trump ar putea avea „consecinte negative grave”, a avertizat miercuri sefa Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), Ngozi Okonjo-Iweala. In acest context incert, institutia are grija sa nu anticipeze urmatoarele sale decizii: va continua sa se bazeze pe „date” pentru a „determina, sedinta de sedinta”, orientarea politicii monetare.
Daca incetinirea comertului mondial continua, observatorii pariaza ca vor urma noi reduceri ale ratelor, unii dintre ei preconizand chiar o rata a depozitelor de 1,75% in urmatoarele luni.
Tarife reciproce
Din iunie 2024, BCE a redus ratele de sapte ori, inversand un ciclu de inasprire monetara care a inceput cu doi ani inainte pentru a combate inflatia cauzata de razboiul rusesc din Ucraina si de repercusiunile sale energetice.
La ultima lor reuniune din martie, gardienii monedei euro au lasat sa se inteleaga ca nu vor exclude o pauza in acest ciclu de reducere a ratelor. La momentul respectiv, toate privirile erau indreptate catre anuntul privind planul masiv de stimulare fiscala al Germaniei si cresterea bugetelor militare in Europa, ceea ce sugera o crestere si o inflatie mai ridicate pe termen mediu. Insa socul extern al unui razboi comercial a rearanjat jocul, determinand BCE sa reactioneze fara a astepta urmatoarele previziuni macroeconomice din iunie.
La inceputul lunii aprilie, Donald Trump a impus tarife reciproce tuturor tarilor – 10 % pentru toate tarile si pana la 145 % in plus pentru China – cu cateva exceptii sectoriale. A fost decretata apoi o pauza de 90 de zile pentru suprataxele mai mari de 10 % pentru tarile din afara Chinei, dar acest lucru nu a fost suficient pentru a linisti pietele. Europa este direct vizata: sectorul automobilelor este supus unei taxe de 25 %, in timp ce semiconductorii si produsele farmaceutice sunt in prezent sub investigatie.
Stabilitate financiara
Presedintele Rezervei Federale a SUA (Fed), Jerome Powell, a declarat miercuri ca tarifele ar duce „cu siguranta la o crestere temporara a inflatiei” in Statele Unite. Donald Trump l-a criticat din nou joi pe presedintele Fed, afirmand ca acesta ar fi trebuit sa reduca ratele „cu mult timp in urma, la fel ca BCE”.
La Frankfurt, la sediul BCE, ingrijorarile legate de cresterea preturilor au trecut in plan secund: dezinflatia este „pe drumul cel bun”, conform comunicatului sau de presa, inflatia in cele 20 de tari membre ale zonei euro situandu-se la 2,2% in martie, aproape de obiectivul de 2%.
Intr-un climat turbulent, stabilitatea financiara este din nou o prioritate: dolarul slabeste in raport cu euro, randamentele Trezoreriei SUA cresc, iar pietele financiare mondiale raman sub presiune.
„BCE monitorizeaza indeaproape situatia si ramane pregatita sa intervina daca este necesar”, a declarat dna Lagarde saptamana trecuta la Varsovia, in marja unei reuniuni a ministrilor de finante din zona euro.
Un sistem financiar aflat sub stres – banci slabite, piete turbulente – poate afecta rapid investitiile si consumul, cu riscul ca economia sa intre in deflatie. Un scenariu care aminteste de 2008, cand criza financiara mondiala a provocat prabusirea inflatiei, ducand la criza datoriilor suverane si determinand BCE sa scoata la iveala arsenalul sau de masuri exceptionale.
Sursa: https://www.lemonde.fr/international/article/2025/04/17/la-bce-abaisse-ses-taux-pour-soutenir-l-economie-face-aux-tensions-commerciales-avec-les-etats-unis_6596963_3210.html