ANAF pune ochii si pe criptomonede

Agentia Nationala de Administrare Fiscala  – ANAF – anunta ca incepe verificarea veniturilor obtinute din tranzactionarea criptomonedelor.

Inspectorii Directiei Generale Antifrauda Fiscala, din cadrul ANAF, au initiat controale pentru verificarea veniturilor obtinute in perioada 2016 – 2021 din tranzactionarea criptomonedelor prin intermediul platformelor descentralizate, precum Binance, KuCoin, Maiar, BitMart, FTX si altele.

Intr-o prima etapa, au fost identificate venituri de peste 131 milioane de euro obtinute de 63 de cetateni romani. Pana in prezent, au fost identificati circa 48,67 milioane euro omisi de la declarare, partial sau integral. Pentru recuperarea obligatiilor fiscale nedeclarate au fost emise decizii de impunere pentru o suma totala de aproape 2,10 milioane euro.

“Trebuie mentionat ca, in aceeasi masura, au fost identificate si venituri de circa 15 milioane euro obtinute din tranzactionarea criptomonedelor, care au fost declarate integral, pentru care au fost achitate impozitul pe venit si contributiile sociale aferente” – precizeaza ANAF.

Inspectorii antifrauda fiscala vor continua sa verifice veniturile obtinute din activitati specifice, precum minarea sau tranzactionarea criptomonedelor sau tokenurilor non-fungibile, pentru asigurarea cresterii gradului de fiscalizare si a conformarii voluntare in randul tuturor categoriilor de contribuabili.

Uniunea Europeana, tot mai aproape de o legislatie comuna privind criptomonedele

Atat Parlamentul European, cat si reprezentantii tarilor membre lucreaza la un cadru juridic uniform pentru activele in criptovalute, detinute la nivelul U.E. Se urmareste protejarea consumatorilor si masuri de siguranta impotriva manipularii pietei si a fraudelor. In plus, se doreste ca providerii de servicii cripto sa fie obligati sa anunte cata energie electrica consuma. Asta pentru a stabili cat polueaza si, in caz de depasirea unui anumit plafon, ce urmeaza sa fie stabilit, tarifele sa fie mai mari.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *