SNB – Banca Nationala a Elvetiei – a raportat pierderi de 95,2 miliarde franci, echivalentul a 100,08 miliarde dolari, in primele şase luni ale acestui an. Este pentru prima data in istoria bancii cand SNB inregistreaza pierderi semestriale atat de dezatruoase.
Scaderile de pe bursa, prabusirea pretului obligatiunilor si aprecierea francului elvetian au redus grav valoarea uriaselor active straine detinute de Banca Nationala a Elvetiei. Conducerea bancii a anuntat ca aceste pierderi nu vor duce la o schimbare de strategie in politica bancii.
SNB a fost infiintata in 1907, dar niciodata in istoria sa nu a inregistrat asemenea pierderi semestriale. Precedentul record a fost in 2015, cand pierderile au fost la jumatate, adica 50 de miliarde de franci.
Rezultatele inregistrate de Banca Nationala a Elvetiei depind de fluctuatiile in valoarea rezervelor sale valutare, care se ridica la sute de miliarde de franci. Rezervele SNB includ actiuni si obligatiuni din strainătate. Banca Nationala a Elvetiei cumpara valuta pentru a preveni aprecierea francului, care este la mare cautare in perioade de criza. Aprecierea francului afecteaza economia elvetiana dependenta de exporturi.
“Sunt pierderi istorice, dar majoritatea tin de unele pierderi mai mult pe hartie, prin scaderea valorii unor obligatiuni si actiuni. Nu sunt motive de ingrjiorare.” – a declarat Maxime Botteron, economist la Credit Suisse.
Presedintele SNB, Thomas Jordan, a declarat ca banca nu are drept obiectiv realizarea de profit, ci mentinerea stabilitatii preturilor si pastrarea inflatiei la nivelul de sub 2 la suta. “Mandatul de politica monetara are intotdeauna prioritate si pot exista perioade in care indeplinirea mandatului inseamna ca vom fi nevoiti sa acceptam pierderi” – preciza recent presedintele SNB.
M.Vasiliu