Bancile din zona euro ramburseaza in zilele urmatoare suma de 296 de miliarde de euro spre Banca Centrala Europeana (BCE) conform unui anunt facut de insititutie vineri, o suma mai mica decat cea preconizata insa care marcheaza una din cele mai importante operatiuni de retragere de lichiditati in cadrul sistemului financiar din zona euro, de la infiintarea sa, in urma cu 22 de ani.
Aceasta miscare se inscrie in cadrul politicii de lupta impotriva inflatiei, lupta dusa de o perioada buna de timp de institutia condusa de Christine Lagarde, dupa cresterea inflatiei, dupa cresterea dobanzilor si dupa izbucnirea razboiului din Ucraina.
Bancile au imprumutat un total de 2.100 de miliarde de euro de la BCE in ultimii ani, in cadrul unor “operatiuni de refinantare pe termen lung”, profitand de o serie de conditii mai mult decat avantajoase. Rambursarile prin anticipare ale acestor sume se vor face pe baza de voluntariat insa banca centrala a modificat conditiile pentru aceste imprumuturi inca de luna trecuta, ceea ce a fost perceput drept o incitare de a sesiza aceasta oportunitate speciala.
Analistii vorbeau in medie in aceasta vineri de cereri de rambursare anticipata de aproximativ 500 de miliarde de euro. Conducatorii Bancii Centrale Europene ar trebui sa studieze cat mai atent cu putinta aceste cereri ale bancilor si reactia pietelor in perspectiva de a reduce bilantul institutiei si in special al lichidarii care urmeaza sa vina din portofoliul obligatoriu de aproximativ 3300 de miliarde de euro constituit in ultimii ani in cadrul programului de achizitionari de active APP.
Subiectul va fi pe ordinea de zi in cadrul reuniunii Consiliului Guvernantilor pe data de 15 decembrie. Aceste rambursari contribuie la normalizarea globala a politicii monetare si sunt necesare pentru a duce inflatia spre un obiectiv pe termen mediu.
Sursa: https://www.boursier.com/actualites/reuters/les-banques-de-la-zone-euro-vont-rembourser-296-milliards-d-euros-a-la-bce-309716.html