Raportul pietei imobiliare de lux, la nivel global, intocmit de Sotheby’s International Realty, face o radiografie a anului trecut si prezinta estimari privind tendintele din 2024.
Raportul acopera o gama variata de subiecte, inclusiv influentele tehnologiei asupra pietei imobiliare, schimbarile in comportamentul consumatorilor de lux si impactul acestora asupra modului de viata si achizitiilor imobiliare.Un metru patrat de aproximativ 40.000 de Euro in Dubai, dinozauri in colectii private si primul conac digital MetaReal din lume, vandut cu 11,2 milioane de dolari – anul 2023 a avut performante neasteptate in segmentul de lux la nivel international. Anul 2023 a fost despre ajustarea pietei imobiliare in perioada post-pandemie, la un nivel mai indraznet, unde cererea a fost in mod cert prezenta. Zonele care incep sa atraga investitorii includ Australia, Mexic, Arabia Saudita si Turcia, potrivit raportului Sotheby’s International Realty.
Recorduri in segmentul super-luxury din Dubai
Piata imobiliara de lux din Dubai a atins noi culmi in 2023, cu tranzactii notabile inregistrate in segmentul super-luxury. Cumparatorii din intreaga lume au fost interesati nu doar de proprietati exceptionale, ci si de beneficiile unui stil de viata premium care sa completeze experienta unica a vietii in aceasta destinatie de lux. Au fost inregistrate preturi de vanzare record pe tot parcursul anului, atingand 40.000 Euro pe metru patrat, asadar marcand cresteri consecutive de la an la an.
Printre factorii care au contribuit la acest boom se numara facilitatile de exceptie oferite de proprietatile din Dubai, precum spatii de recreere private, servicii de concierge personalizate si acces exclusiv la facilitati de inalta clasa. Se remarca cererea crescuta pentru proiecte imobiliare inovatoare, care integreaza tehnologii de varf si design contemporan.
Noile tendinte in design interior: sustenabilitate si materiale naturale
Printre cele mai importante tendinte in design interior se numara revenirea la materialele naturale si durabile, evidentiind importanta sustenabilitatii in procesul de proiectare si constructie. Sticla continua sa se dezvolte in moduri inovatoare, ca material arhitectural si structural. Designerii acorda mai multa atentie materialelor organice, naturale, texturilor imperfecte si artizanilor de ceramica, lemn sculptat sau piatra naturala. O alta noutate este focusul pe tehnologii inovatoare integrate in designul interior, de la solutii smart pentru gestionarea eficienta a energiei si a iluminatului la integrarea artei digitale in spatiile rezidentiale.
M.Vasiliu