FMI vrea impozitarea progresiva, TVA la mai multe produse si introducerea unei taxe verzi

Misiunea FMI in Romania s-a incheiat, iar reprezentantii Fondului Monetar International au facut o serie de recomandari autoritatilor. Printre altele, e vorba de noi masuri pentru reducerea deficitului fiscal. Toate acestea vor avea un impact direct si greu de suportat pentru buzunarele românilor.

Veniturile fiscale ale Romaniei sub mult sub nivelul celor din alte tari din zona si mult prea mici pentru a asigura servicii publice la standarde UE. Asadar, situatia nu se poate ameliora, considera FMI, fara reforme fiscale substantiala. Elementele acesteia includ:

  • reforma impozitului pe venit – eliminarea unor scutiri si, eventual, introducerea impozitului progresiv.
  • reforma TVA – inclusiv taxarea mai multor produse la rata standard.
  • taxe verzi – introducerea unei taxe pe carbon in sectorul transport si constructii sau accize suplimentare pe combustibilii solizi.
  • taxa pe proprietate – cresterea taxelor pe proprietate, daca e posibil prin implementarea reformelor deja pregatite.

Potrivit FMI, in urmatorii ani, deficitul fiscal al Romaniei va fi de peste 6 la suta din PIB, in contextul noii legi a pensiilor. „Este nevoie de noi masuri pentru a aduce deficitul la un nivel sustenabil”, arata comunicatul FMI. In privinta inflatiei, FMI apreciaza ca, desi e in scadere, ramane peste tinta admisa. Asadar, politica monetara trebuie sa ramana rigoruoasa.

Vezi si:  Germania trimite gaze Poloniei prin gazoductul Yamal-Europe

In 2023, cresterea a incetinit, mai ales din cauza consumului scazut, insa perspectivele pentru acest an sunt de crestere cu circa trei la suta. Asta pentru ca va creste consumul, in urma cresterii salariului real, dar si cererea externa. Totusi, atrage atentia FMI, cresterile salariale de doua cifre pot impiedica normalizarea inflatiei.

Bugetul

Pe 2023, deficitul fiscal ramane mult peste nivelul initial prevazut. FMI considera ca reforma pensiilor face ca sistemul de pensii sa fie mai echitabil, insa va crea costuri fiscale suplimentare mari in anii urmatori.

Riscuri

Capacitatea Romaniei de a face fata socurilor este redusa din cauza deficitului mare de cont curent si fiscal. Exista totusi unele elemente de atenuare, intre care rezervele internationale, care au crescut datorita fondurilor considerabile venite din partea Uniunii Europene.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *