Mai putina birocratie la infiintarea unei firme noi in Romania

Legea 102/2020 a intrat in vigoare si, odata cu ea, noile masurile care fac viata mai usoara celor ce vor sa infiinteze o firma in Romania. Principalul scop ? Eliminarea barierelor care ii descurajau pe potentialii investitori.

Schimbarile vizeaza, intre altele, eliminarea unor interdictii. De exemplu, de acum inainte, persoanele fizice si cele juridice pot fi asociati unici la mai multe SRL-uri. In plus, o societate cu raspundere limitata poate avea, ca actionar unic, o alta societate cu raspundere limitata.

Mai multe firme in acelasi imobil, indiferent de numarul de incaperi

Legea aduce si schimbari in privinta sediului; daca pana acum, intr-un imobil nu puteau functiona mai multe societati comerciale decat numarul de camere al spatiului, acum aceasta interdictie a fost anulata. Mai concret, la intmatricularea unei firme sau la mutarea sediului social la Registrul Comertului nu va mai fi nevoie decat de documentul care dovedeste dreptul de folosinta a spatiului cu destinatie de sediu social.

Au fost introduse o serie de exceptii pentru situatia in care sediul social al firmei este o locuinta.

In vechea lege, era nevoie de acordul vecinilor, daca cineva isi infiinta o firma cu sediul social acasa. Acum nu mai e nevoie de acordul vecinilor, daca managementul firmei declara ca activitatea nu se va desfasura la sediul social. E o exceptie binevenita pentru firmele care aveau nevoie de sediu doar pentru adresa de corespondenta.

Vezi si:  Sectorul turistic s-a redresat

O lege cu un parcurs sinuos

Proiectul de lege a fost depus in Parlament in mai 2017, de catre USR si a starnit tot felul de polemici. Adoptat de Parlament de-abia in decembrie 2019, proiectul de lege a fost retrimis spre examinare de catre Presedintele Klaus Iohannis. In aprilie 2020 a fost aprobat de legislativ a doua oara, dar guvernul Orban a atacat legea la Curtea Constitutionala. CCR insa a stabilit ca toate prevederile sunt in conformitate cu legea fundamentala.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *