UE incurajeaza consumatorii sa-si repare bunurile in loc sa le inlocuiasca

Majoritatea cetatenilor europeni ar prefera sa repare un bun in loc sa cumpere unul nou. Producatorii vor avea noi obligatii de a repara produse chiar si dupa expirarea perioadei de garantie legala.

Parlamentul European propune vouchere si alte stimulente financiare pentru a incuraja consumatorii sa opteze pentru reparatii. Parlamentul si-a adoptat pozitia referitoare la un „drept la reparare” consolidat de care sa beneficieze consumatorii.

Propunerea urmareste sa incurajeze un consum mai sustenabil prin simplificarea repararii bunurilor defecte, reducerea deseurilor si sprijinirea sectorului reparatiilor.

Sa alegem sa reparam in loc sa cumparam ceva nou, chiar si dupa expirarea garantiei

In perioada de garantie legala, vanzatorii vor trebui sa acorde prioritate reparatiilor atunci cand acestea sunt mai ieftine sau egale cu costul inlocuirii, cu exceptia cazului in care reparatia nu este posibila sau ar incomoda consumatorul. Eurodeputatii propun si extinderea perioadei de garantie legala cu un an dupa repararea unui produs.

Dupa expirarea garantiei, consumatorii vor avea dreptul de a cere repararea unor produs precum masinile de spalat, aspiratoarele, telefoanele mobile si bicicletele. Pentru ca reparatiile sa devina optiunea mai atractiva pentru consumatori, eurodeputatii propun ca producatorii sa imprumute clientilor dispozitive de inlocuire pe durata reparatiilor. Daca un produs nu poate fi reparat, ar putea fi oferit in schimb un produs reconditionat.

Vezi si:  Germania începe austeritatea energetică

O piata a reparatiilor mai competitiva si stimulente pentru a alege repararea

Adesea, consumatorii se simt descurajati sa ceara repararea unui produs din diverse cauze: costurile mari, accesul dificil la servicii de reparatie sau faptul ca produsul este proiectat intr-un mod care impiedica reparatiile. Potrivit pozitiei Parlamentului, reparatorii independenti, furnizorii de servicii de reconditionare si utilizatorii finali vor avea acces, la un cost rezonabil, la toate piesele de schimb, informatiile si instrumentele necesare pentru a face reparatii.

Platforme online vor ajuta consumatorii sa gaseasca serviciile locale de reparatii (inclusiv „cafenelele de reparatii”, adica locurile unde diversi voluntari isi ofera serviciile de reparatie) si vanzatorii de bunuri reconditionate din zona. Pentru ca reparatiile sa devina mai atractive si mai accesibile, deputatii propun sa li se ofere consumatorilor bonuri si alte stimulente financiare prin fonduri nationale pentru reparatii.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *