O ancheta jurnalistica de proportii dezvaluie o ampla spalare de bani, tolerata de banci cu reputatie solida.
“Dosarele FinCEN” scot la iveala, in premiera, practici bancare ilegale; desi stiau ca banii provin din surse dubioase, si existau dovezi in acest sens, bancile nu au facut nimic. Ancheta a fost realizata de 108 organisme de media din 88 de tari, sub umbrela Consortiul International al Jurnalistilor de Investigatii – ICIJ. Jurnalistii de investigatie au intrat in posesia a mii de rapoarte de activitate suspecta adresate serviciilor de supervizare a sectorului financiar de la Trezoreria americana, FinCen, de catre bancile din intreaga lume. Aceste rapoarte au fost ignorate si tinute departe de ochii publicului. FinCEN Files dezvaluie dovezi sistematice de coruptie la nivel global, nefiind vorba de doar cateva institutii sau persoane implicate.
Documentele arata tranzactii in valoare de 2.000 de miliarde de dolari, intre 1999 si 2017. Ar fi vorba de bani proveniti din traficul de droguri sau acte criminale sau de averi deturnate in tarile din lumea a treia.
Actiunile bancilor au scazut dramatic pe burse, dupa dezvaluriile FinCEN Files
La bursa de la Frankfurt, actiunile Deutsche Bank – cea mai mare banca germana – au inregistrat la un moment dat o scadere de 7,86 la suta. Potrivit documentelor, Deutsche Bank ar fi tolerat mutarea unor bani murdari proveniti din activitati teroriste si trafic de droguri.
HSBC, banca britanica, a suferit cel mai mare soc bursier din ultimii 25 de ani; pe bursa din Hong Kong, actiunile sale au scazut cu 5,33 la suta. HSBC ar fi permis transferul de milioane de fonduri furate, din toata lumea.
Actiunile bancii olandeze ING au plonjat cu 8,35 la suta pe bursa din Amsterdam. Potrivit anchetei, ani de zile filiala ING din Polonia a ajutat clientii sa trimita fonduri suspecte in afara Rusiei.
Londra, punct nodal in traficul de bani murdari
In dosarele FinCEN sunt incriminate centre financiare din toata lumea. Londra insa se desprinde din pluton, fiind, in opinia autorilor, un adevarat punct nodal pentru harta crimelor financiare. Se pare ca prin filiala JP Morgan de la Londra au fost miscate din diverse conturi sume uriase, peste un miliard de dolari. S-a descoperit ulterior ca banii ar putea fi ai lui Semion Moghilevici, un celebru interlop rus, aflat pe lista FBI cu cei mai cautati infractori din lume.
Sectorul cripto monedelor e si el prezent
In aceasta schema de criminalitate financiara traditionala sunt prezente si firme din sectorul cripto monedelor. Bani murdari proveniti din afaceri ilegale ar fi fost spalati prin intermediul cumpararii de Bitcoin.
M.Vasiliu