Explozia telemuncii a adus cu sine in mod evident si o crestere a atacurilor cibernetice, cu email-ul colaboratorilor drept principal punct de intrare…
Mailinblack a realizat un barometru cu privire la vulnerabilitatea companiilor in fata atacurilor cibernetice in 2020. Atacurile cibernetice au fost mai performante si repercusiunile mai importante.
Acest lucru se explica prin faptul ca 65% din companii si-au plasat peste jumatate din colaboratori in telemunca (in medie 1 din 7 persoane a lucrat de acasa in 2020) ceea ce sporeste riscul de atacuri cibernetice pe retelele domestice.
Atacuri mai performante
Phising sau spearphising (tehnici folosite de catre hacker pentru a obtine date personale, bancare) sunt atacurile cele mai intalnite in anul 2020.
Peste 60% din persoanele participante la un studiu au fost victime ale unui atac, departe de ransomware (14%) si malware (6%). Companiile care au avut parte de un atac cibernetic au constatat o paralizie a activitatii (30%), o degradare a reputatiei (25%), pierderea datelor (23%), probleme financiare (12%) si pierderi ale clientilor (10%).
Toate aceste consecinte au un impact considerabil din punct de vedere financiar si au un rol esential in supravietuirea companiei. Insa, 45% din persoanele care au raspuns la acest studiu nu cunosc impactul financiar al unui atac cibernetic pentru societatea lor. Va amimtim doar ca un atac cibernetic costa in medie 97.000 de euro.
Telemunca este cuvantul cheie al pandemiei
Procentul romanilor care lucreaza de acasa a ajuns la 24% din numarul total al angajatilor din economia locala in iulie 2020, in contextual evolutiei pandemiei Covid-19, conform datelor de la Eurofond (Fundatia Europeana pentru Imbunatatirea Conditiilor de Munca si de Viata). Numarul total al contractelor de munca cu clauza de telemunca a ajuns la 32.521 pe data de 1 noiembrie conform datelor de la Protectia Muncii.