Pe piete, pretul la gaze naturale a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii doi ani. Cererea de gaze e tot mai mica, in contextul activitatii economice slabe.
La hub-ul de gaze din Amsterdam, unde se stabilesc preturile de referinta pentru Europa, cotatiile futures la gaze cu livrare in luna următoare erau in scădere cu 3,2 la suta, ajungand la 26,90 euro pentru un Megawatt-ora. La precedentele sedinte, scaderea cumulata a fost de peste 8 procente.
Cererea scazuta de gaze in sectorul industrial a dus la scaderea cotatiilor. Economiile europene au o activitate modesta. De altfel, potrivit datelor publicate de guvernul de la Berlin, pentru prima oara dupa debutul pandemiei, Germania – considerata motorul Europei – a intrat in recesiune in primul trimestru al acestui an. Faptul ca prima economie a Europei a intrat in recesiune e un semnal foarte prost pentru celelalte tari, inclusiv pentru Romania. Continentul are mari dificultati in iesi dintr-o criza care a fost provocata, partial, si de costurile record in sectorul energetic, anul trecut.
Recesiunea e una tehnica, adica s-au inregistrat doua trimestre consecutive de scadere economica, in contextul inflatiei si al cresterii nivelului dobanzilor. Potrivit datelor Institului National de Statistica din Germania, Produsul Intern Brut a pierdut 0,3 la suta din valoare intre ianuarie si martie 2023, dupa un recul de 0,5 la suta intre octombrie si decembrie 2022.
Cererea de gaze a sectorului industrial din Europa este una modesta in pofida recentei scaderi a preturilor. Piata europeana e supra aprovizionata. Faptul ca gradul de umplere al depozitelor este peste nivelul normal la acest moment al anului precum si cantitatile abundente de gaze naturale lichefiate disponibile reduc si mai mult riscurile legate de aprovizionarea cu gaze la iarna.
Pe de alta parte, reducerea cu 60 la suta a cotatiilor la gaze in acest an a reprezentat o gura de oxigen pentru europeni, care sufera din cauza inflatiei.
M.Vasiliu