Banca Nationala a Romaniei a majorat rata dobanzii cu 0,75 la suta

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,50 la suta pe an, de la 4,75 la suta pe an.

De asemenea, BNR a majorat rata dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 6,50 la suta pe an, de la 5,75 la suta pe an, si a decis cresterea rata dobanzii la facilitatea de depozit la 4,50 la suta pe an, de la 3,75 la suta. Intrunit in sedinta din 5 august, Consiliul de Administratie al BNR a atras atentia ca, printre prioritati, figureaza pastrarea controlului ferm asupra lichiditatii de pe piata monetara si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Conform BNR, rata anuală a inflatiei a continuat sa creasca in luna iunie, dar intr-un ritm incetinit, asa cum s-a anticipat, urcand la 15,05 la suta, de la 14,49 procente in luna precedenta, in principal sub influenta noilor scumpiri ale alimentelor procesate si combustibililor, partial contrabalansate de scaderea preţurilor LFO – legume, fructe, ouă.

Vezi si:  Mai apare o banca de stat: BDR, Banca de Dezvoltare a României

Pe ansamblul trimestrului II 2022, rata anuala a inflatiei s-a marit mai mult decat în trimestrele precedente (de la 10,15 la suta in martie) si peste asteptari. Cea mai mare parte a cresterii a fost determinata din nou de componente exogene ale IPC, cu precadere pe seama scumpirii consistente si peste asteptari a energiei electrice si gazelor naturale, in contextul modificarii in luna aprilie a caracteristicilor schemelor de plafonare a preturilor, precum si al menţinerii la valori ridicate a cotatiilor internationale. BNR precizeaza a influente aditionale au venit de pe segmentul combustibililor, ca urmare a ascensiunii cotatiei ţiţeiului, pe fondul razboiului din Ucraina si al sanctiunilor asociate, dar si ca efect al intaririi dolarului SUA in raport cu euro.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *