PE a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spalarii banilor

Autoritati, jurnalisti, organizatii ale societatii civile vor obtine acces la noi registre si surse de informatii. Se instituie limita de 10.000 euro pentru platile mari in numerar in UE. De asemenea, vor intra in vigoare noi obligatii de diligenta aplicabile cluburilor si agentilor de fotbal incepand cu 2029.

Parlamentul European a adoptat un pachet de legi care consolideaza setul de instrumente al UE pentru combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului. Noile legi garanteaza ca persoanele cu un interes legitim, inclusiv jurnalistii, profesionistii din domeniul mass-mediei, organizatiile societatii civile, autoritatile competente si organismele de supraveghere, vor avea acces „imediat, nefiltrat, direct si liber” la informatiile privind beneficiarii reali detinute in registrele nationale si interconectate la nivelul UE. Pe langa informatiile actuale, registrele vor include, de asemenea, date vechi de cel putin cinci ani. De asemenea, legile confera unitatilor de informatii financiare (FIU) mai multe competente pentru a analiza si detecta cazurile de spalare de bani si de finantare a terorismului, precum si pentru a suspenda tranzactiile suspecte.

Vezi si:  Șeful ANAF a demisionat din post

Obligatia de diligenta la scara larga

Noile legi includ masuri de diligenta sporita si verificari privind identitatea clientilor, prin care asa-numitele entitati obligate (de exemplu, banci, administratori de active si criptoactive sau agenti imobiliari si virtuali) trebuie sa raporteze activitatile suspecte catre unitatile de informatii financiare si alte autoritati competente. Incepand cu 2029, cluburile de fotbal profesioniste de top implicate in tranzactii financiare importante cu investitori sau sponsori, inclusiv activitati de publicitate si transferuri de jucatori, vor trebui, de asemenea, sa verifice identitatea clientilor, sa monitorizeze tranzactiile si sa raporteze orice tranzactie suspecta catre unitatile de informatii financiare.

Legislatia contine, de asemenea, dispozitii privind vigilenta sporita in ceea ce priveste persoanele foarte bogate (cu o avere totala in valoare de cel putin 50 000 000 EUR, excluzand resedinta lor principala), o limita de 10 000 EUR la nivelul UE pentru platile in numerar, cu exceptia persoanelor fizice intr-un context neprofesional, si masuri de asigurare a respectarii sanctiunilor financiare specifice si de evitare a eludarii sanctiunilor.

Vezi si:  Cartile care te vor ajuta sa atingi succesul

Monitorizare la nivel central

Pentru a supraveghea noile norme privind combaterea spalarii banilor, o noua Autoritate pentru combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului (AMLA) va fi infiintata la Frankfurt. AMLA va avea sarcina de a supraveghea direct entitatile financiare cu cel mai mare risc, de a interveni in cazul in care constata deficiente in materie de supraveghere, de a juca un rol central pentru autoritatile de supraveghere si de a media litigiile dintre acestea. AMLA va supraveghea, de asemenea, punerea in aplicare a sanctiunilor financiare specifice.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *