Rezumat:
Felul în care îți amenajezi locuința din start are ramificații în felul în care aceasta va arăta și se va comporta de-a lungul timpului. Cu cât te vei dedica procesului și te vei implica în găsirea unor soluții optime de amenajare, cu atât te vei bucura de o locuință estetică, durabilă și mai ales confortabilă. Iată care sunt cele mai avantajoase materiale pe care le poți folosi pentru amenajarea locuinței tale, astfel încât aceasta să aibă performanțe ridicate de-a lungul timpului.
Gresia și faianța ca straturi finale de acoperire
Încă de la apariția acestor materiale ele s-au bucurat de un succes răsunător. Ușurința curățării suprafețelor, durabilitatea în timp și aspectul deosebit au făcut ca aceste materiale să rămână pe poziții fruntașe în clasamentul materialelor folosite pentru amenajarea locuințelor. Mai mult decât atât, paleta acestora de modele s-a diversificat atât de mult, încât în prezent poți găsi pe piață faianta pentru baie si bucatarie, dar și gresie de orice tip, indiferent dacă vorbim despre gresia uzuală sau cea rectificată.
Faianța și gresia reprezintă acoperiri finale cu durabilitate mare, care rezistă foarte bine în timp chiar și la solicitări de trafic și la șocuri mecanice. Suprafețele sunt ușor de curățat și oferă senzația de pardoseală monolită, chiar și în ciuda rosturilor chituite necesare pentru montaj. În prezent se pot realiza modele cu ajutorul acestor materiale, jocuri de lumini și umbra sau se pot pune în practică chiar și idei mai neconvenționale tocmai pentru că materialele în sine oferă o versatilitate rar întâlnită la celelalte materiale de construcții sau amenajări interioare.
Amenajările cu faianță și gresie sunt cele mai rezistente în timp, mai ales dacă și montajul este realizat în mod corect de către echipe profesioniste.
Rigips sau gips-carton
Dacă te-ai plictisit de aspectul casei tale și vrei ceva nou sau dacă pur și simplu îți dorești să faci o schimbare, atunci plăcile din gips-carton sunt o soluție perfectă. Rigipsul este un bun izolant termic și acustic (nivel mediu), dar este și un material deosebit de potrivit pentru realizarea pereților despărțitori (sau de compartimentare). Acest tip de pereți nu au rol structural, ci ei doar realizează delimitarea camerelor, cum ar fi separarea unor zone sau construirea unor elemente noi precum cămările sau zonele de dressing.
Placaj OSB pentru versatilitate
Plăcile de OSB oferă o versatilitate plăcută în lucrările de amenajare, deoarece acest material poat fi folosit într-un număr foarte mare de aplicații. De la structuri de tip perete sau acoperiș și până la elemente decorative pentru locuință, OSB-ul poate acoperi orice necesitate. Fiind realizate majoritar din așchii de lemn închegate în rășină, aceste plăci sunt preferate de multe ori pentru aspect, drept pentru care ajung să fie folosite pentru decorarea pereților, similar acoperirilor cu plută.
Aspectul natural de lemn completează îndeosebi locuințele amenajate în stil rustic sau industrial, însă influențele se pot regăsi adesea și în celelalte stiluri de amenajare a casei.
Parchetul potrivit pentru casă
Parchetul este soluția de acoperire a pardoselilor din camerele unde se preferă căldura la nivelul extremităților. Dormitorul, livingul și uneori holul reprezintă zone în care parchetul merită a fi ales pentru amenajări interioare. Cu siguranță, orice tip de pardoseală este deosebit și aduce un plus din punct de vedere estetic casei tale, însă la nivelul acestor camere cea mai bună alegere este folosirea unui parchet masiv sau a unui parchet stratificat, acestea fiind deosebit de potrivite chiar și în contextul instalării unui sistem de încălzire în pardoseală. De asemenea, dacă bugetul este mai redus, poți instala o pardoseală laminată pentru un efecti similar cu cel al parchetului uzual.
Acestea sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute materiale care pot deservi procesul de amenajare a locuinței astfel încât aceasta să arate exemplar și să se comporte ca atare în timp. Este important să alegi produse de calitate pentru casa ta pentru că de acestea depind foarte mult și performanțele casei și costurile dar și gradul de confort pe care îl resimți.