Beneficiile magneziului pentru corp și minte

Food is source of magnesium (Mg). Various natural food rich in vitamins. Useful food for health and balanced diet. Prevention of avitaminosis. Small cutting board with name of magnesium. Top view

Food is source of magnesium (Mg). Various natural food rich in vitamins. Useful food for health and balanced diet. Prevention of avitaminosis. Small cutting board with name of magnesium. Top viewMagneziul este unul dintre cele mai răspândite elemente de pe Pământ, se găsește în sol, plante, animale și în corpul uman. Magneziul este al patrulea cel mai răspândit mineral din corpul uman, este implicat printre altele în sinteza proteinelor, controlul glicemiei, prevenirea aritmiilor cardiace. De asemenea, magneziul participă la sinteza ADN și ARN, susține transmiterea impulsului nervos. De aceea este necesară determinarea nivelului de magneziu, pentru a fi siguri că nivelul de magneziu din organism este optim.

Absorbția magneziului se face la nivelul celulelor de la nivelul intestinului subțire. Magneziul este absorbit și la nivelul intestinului gros. Procesul de absorbție este afectat de mai mulți factori, precum:

  • vârsta: absorbția magneziului din organism scade pe măsură ce înaintezi în vârstă;
  • probleme intestinale: de felul bolilor autoimune (boala celiacă, sau sindromul colonului iritabil);
  • administrarea prea multor suplimente alimentare pe bază de zinc, calciu, fosfor.

În acest articol explicăm care sunt beneficiile magneziului pentru sănătatea umană.

Beneficiile magneziului pentru sănătate

Magneziul este implicat în mai multe procese care au corp în organism, de aceea are atât de multe beneficii pentru sănătate. Iată-le pe cele mai importante:

  • metabolizează glucoza: ajută la menținerea unui nivel optim de zahăr în sânge.
  • metabolizează carbohidrații: efectul este același, menținerea zahărului în sânge în limite normale.
  • îmbunătățește digestia: ameliorează tranzitul intestinal și combate constipația, pentru că magneziul are o influență benefică asupra mușchilor din interiorul aparatului digestiv.
  • crește densitatea minerală osoasă: magneziul contribuie la sănătatea sistemului osos și ajută la ameliorarea simptomelor osteoporozei. Magneziul contribuie la absorbția calciului în oase și în acest fel contribuie la sănătatea sistemului osos.
  • îmbunătățește funcția respiratorie: încă se mai fac studii, dar se consideră că magneziul ajută în ameliorarea astmului și a altor afecțiuni respiratorii, datorită acțiunii pe care o are asupra mușchilor respiratori.
  • ajută la diminuarea oboselii și a anxietății: acest lucru se întâmplă pentru că magneziul ajută la formarea sinapselor între neuroni, asigurând astfel o mai intensă activitate cerebrală. Nu numai că magneziul ajută la prevenirea stărilor de oboseală, anxietate și depresie, dar susține energia pe parcursul zilei la un nivel optim.
  • întărește sistemul imunitar: există studii care demonstrează legătura dintre nivelul de magneziu din organism și sistemul imunitar.
  • susține sistemul muscular: acest lucru se întâmplă pentru că magneziul ajută la transferul ionilor de potasiu, sodiu, calciu și astfel nu se mai realizează depuneri pe suprafața mușchilor.
Vezi si:  Top 5 loterii online pe care să le joci de pe smartphone

De asemenea, magneziul:

  • previne migrenele;
  • combate inflamațiile;
  • crește rezistența fizică;
  • reglează colesterolul;
  • susține circulația sângelui.

Simptomele carenței de magneziu (hipomagnezia)

Carența de magneziu se resimte la nivel fizic și psihic. Iată care sunt cele mai importante simptome ale carenței de magneziu:

  • oboseală puternică, se poate ajunge la extenuare;
  • anxietate;
  • depresie;
  • iritabilitate (aparent fără motiv);
  • crampe musculare, cârcei;
  • palpitații;
  • tensiune arterială crescută;
  • respirație îngreunată;
  • tulburări digestive: diaree sau constipație.

Factorii de risc ai carenței de magneziu

Sunt numeroși factorii de risc care pot duce la carențe ale magneziului în corpul uman:

  • dietă nesănătoasă: cu alimente procesate, o alimentație săracă în legume și fructe;
  • fumat;
  • abuz de alcool;
  • reducerea orelor de somn;
  • afecțiuni gastro-intestinale (boli autoimune cum este boala celiacă);
  • afecțiuni renale;
  • afecțiuni ale ficatului;
  • diabet;
  • exces de diuretice, sau laxative;
  • pancreatită.

Cum poți ameliora carența de magneziu prin alimentație

Există alimente care pot ajuta la echilibrarea deficitului de magneziu din organism:

  • migdale;
  • nuci;
  • semințe de floarea soarelui;
  • spanac;
  • ciuperci;
  • ovăz;
  • grâu;
  • fasole;
  • orez;
  • cartofi;
  • piept de pui;
  • somon;
  • lapte;
  • iaurt;
  • mere;
  • banane;
Vezi si:  Cum sa te inregistrezi la pariuri online

Hipermagnezie

Există și cazuri de hipermagnezie (exces de magneziu), deși acestea sunt mai rare. Se poate ajunge la hipermagnezie ca urmare a unor tratamente sau a insuficienței renale. Hipermagnezia poate avea simptome precum:

  • greață;
  • vărsături;
  • amețeală;
  • stare de confuzie;
  • slăbiciune musculară.

Îngrijorător este faptul că excesul de magneziu poate duce la infarct.

Așadar, magneziul joacă un rol foarte important pentru sănătatea noastră, din cel puțin două motive: menține sănătatea mușchilor și întărește sistemul imunitar. Este necesară menținerea unui nivel optim al magneziului în corp printr-un consum adecvat de alimente. Întreabă medicul ce alimente sau suplimente alimentare ai la dispoziție pentru a regla nivelul de magneziu din organism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *