Ce trebuie luat în considerare atunci când alegi un transformator toroidal?

welding-4333005_1280

welding-4333005_1280Înainte de a cumpăra un transformator toroidal, este important să îți stabilești propriile nevoi și să determini cu exactitate parametrii circuitelor și receptoarelor de energie electrică conectate la transformator. Află ce trebuie luat în considerare în momentul alegerii unui transformator toroidal.

Ce este un transformator toroidal?

Dispozitivul numit transformator toroidal are o construcție destul de diferită față de alte tipuri de transformatoare. Miezul său ia forma unui inel (tor), pe care sunt înfășurate bobinele. Acest miez este produs de obicei din ferită sau din materiale magnetodielectrice obținute prin presare sau turnare, iar bobina este realizată din sârmă de cupru.

Transformatoarele toroidale prezintă multe avantaje care compensează pentru prețul lor ușor mai ridicat în comparație cu transformatoarele tradiționale cu coloană. În primul rând, generează pierderi de energie mai mici în miez, au o reactanță de dispersie mică și asigură parametri magnetici optimi, care reduc semnificativ interferențele apărute în timpul transformării semnalelor.

Vezi si:  Bonusuri de experiementat în cadrul jocurilor

Datorită avantajelor și proprietăților sale tehnice, așa-numitul transformator toroidal este utilizat frecvent, printre altele, în sisteme de iluminat și sisteme audio.

Ce trebuie luat în considerare atunci când alegi un transformator toroidal?

În momentul alegerii unui transformator toroidal, trebuie acordată atenție mai multor parametri-cheie. Printre aceștia se regăsesc: numărul de faze, tensiunea și valoarea curentului în înfășurările primară și secundară ale transformatorului, masa, ieșirile, precum și clasa de etanşeitate, de izolație și de căldură.

În ceea ce privește numărul de faze, cea mai mare categorie de transformatoare toroidale o reprezintă transformatoarele monofazate, deoarece acestea sunt utilizate cel mai des în sursele de alimentare 230 V AC. Cu toate acestea, se găsesc, de asemenea, construcții trifazate care au fost proiectate pentru tensiunea primară 3x 400 V AC.

Gama de tensiuni și curenți în înfășurarea secundară este mult mai largă decât cea de tensiuni din înfășurarea primară. De cele mai multe ori, așa-numitul transformator toroidal are o tensiune secundară de 12 V, 14 V sau 24 V. Desigur, pe piață se regăsesc, de asemenea, construcții cu alte tensiuni secundare, mai puțin obișnuite, care variază de la 7 V până la 390 V.

Vezi si:  Ai întrebări despre medicina de familie din Bragadiru? Află cum sa iti alegi medicul de familie, fara sa dai gres

La fel de importantă este alegerea curentului din înfășurarea secundară. Cel mai adesea, un transformator toroidal asigură în înfășurarea secundară un curent cuprins între 0,04 A și chiar 50 A. Parametrul tehnic cheie care descrie transformatorul este puterea sa. De cele mai multe ori, transformatoarele toroidale asigură o putere de la 10 VA la 2,5 kVA.

Foarte importantă este, de asemenea, ieșirea transformatorului. Majoritatea construcțiilor au fire care pot fi conectate în orice mod. Unele transformatoare sunt prevăzute în plus cu blocuri terminale care facilitează conectarea firelor externe. De cele mai multe ori, acest tip de transformator asigură în plus o clasă de etanșeitate superioară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *