Cinci lucruri utile despre IFN-uri

credit-fulger-nebancar

credit-fulger-nebancarChiar dacă nu am apelat niciodată până în prezent la acest gen de servicii, cu toții am auzit cel puțin o dată, într-un spot publicitar televizat sau într-o reclamă pe internet despre IFN-uri. În prag de sărbători, majoritatea oamenilor se gândesc cum să-și mai suplimenteze veniturile pentru a face față eveminentului. IFN-urile se prezintă ca fiind o soluție salvatoare, în primul rând datorită rapidității cu care acordă un credit precum și a faptului că nu solicită garanții sau adeverință de salariu.

Dar aceste instituții nu promovează întotdeauna transparența ofertelor iar graba de a te vedea cu banii în cont s-ar putea să te usture.  În continuare își atragem atenția asupra câtorva aspecte de care trebuie să ții seama înainte de a face un împrumut.

  1. Solicită un credit doar dacă ești sigur că îl vei putea returna la timp

Dacă ești aproape lefter înainte de sărbători iar patronul nu a virat bonusurile promise cu siguranță te vei gândi să apelezi la o instituție financiară non bancară. Atenție însă, IFN-urile acordă împrumuturi pe termen scurt așa că este recomandat să faci un credit cu aprobare imediată numai dacă ești sigur că în viitorul apropiat vei avea acces la o sumă de bani care să acopere împrumutul . Dobânda nominală practicată de aceste instituții nu este mare însă ea există și trebuie achitată destul de repede. Cheltuielile neprevăzute de sărbători s-ar putea să te împiedice să îți achiți îndatoririle față de instituție așa că gândește-te de două ori înainte de a face împrumutul.

  1. Fii atent la DAE și apoi alege cea mai bună ofertă
Vezi si:  PayPoint își vinde activele din România

Ce este DAE? Dobânda anuală efectivă, un aspect pe care IFN-urile se străduiesc să-l ascundă cât mai bine, tipărindu-l cu cifre și litere minuscule. Totuși, trebuie să te străduiești să citești ca să nu te trezești cu surprize.  Dacă faci un împrumut pe termen scurt, de o lună sau trei luni s-ar putea să constați că dobânda nu e chiar usturătoare în raport cu totalul împrumutului. Totuși DAE e un indicator foarte bun în ceea ce privește ofertele de creditare și descifrarea ei te poate face atent la eventuale promoții cu iz de înșelăciune.

  1. Viteză mare, transparență mică!

Marele atu al IFN-urilor constă în viteza extraordinară cu care poți intra în posesia banilor solicitați. Împrumuturile pot fi efectuate extrem de ușor, telefonic sau online iar în urma câtorva formalități banii îți intră în cont. Sau poți solicita ca un reprezentant al instituției să ți-i aducă la domiciliu.  Dar dincolo de viteză, împrumuturile pot avea adeseori consecințe neplăcute. Din acest motiv rtebuie să te asiguri că sunt îndeplinite anumite condiții, cum ar fi un grafic de rambursare pe înțelesul tuturor, imformații clare despre comisioanele practicate și evident un DAE rezonabil, cât mai mic cu putință. Mai nou însă poți apela și la companii de tip Fintech care îmbină cu succes rapiditatea cu transparența ofertelor.

  1. Dobândă zero? Nu uita de scadență!
Vezi si:  Cat de important este salariul minim in momentul solicitarii unor credite nebancare

Nu te hămesi la dobândă zero deoarece IFN-urile nu fac acest lucru în favoarea ta. Într-adevăr există campanii și promoții care promovează oferte de creditare cu dobândă foarte mică sau chiar inexistentă dar acest lucru este valabil doar dacă rambursezi suma la data scadentă. Ceea ce de multe ori nu se întâmplă din lipsă de bani sau din alte motive. Restanțele le plătești cu o DAE  de proporții uriașe. De multe ori, te poți trezi cu o dobândă de 6000%.

  1. Te transformi în ”bau bau” dacă nu achiți creditul la timp!

Dacă te zăpăcești și uiți de scadență dobânda uriașă nu e singura nenorocire pe care o vei avea de înfruntat. Pe viitor, scorul tău de credit va fi mai mic, iar dacă vei mai dori să faci un împrumut ai toate șansele să nu-l primești. Sau ți se va acorda, cu o dobândă imensă.  Fenomenul are loc datorită faptului că scorul tău de credit este un indicator al gradului de risc. Dacă nu dorești să se întâmple acest lucru, te sfătuim să accesezi credite pe termen scurt, cu sume rezonabile. Și mai ales să nu uiți să-l rambursezi la timp.

Vezi si:  Cum poti obtine rapid un imprumut personal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *