In urma reuniunii sale lunare, BCE (Banca Centrala Europeana) a adoptat mai multe decizii in aceasta joi. Institutul monetar din Frankfurt a anuntat initial ca intentioneaza sa intareasca si sa isi prelungeasca principalul program de urgenta destinat sa sustina economia din zona euro in fata crizei declansate de coronavirus, conform unui anunt facut de un purtator de cuvant.
1350 de miliarde in total
Programul de eliminare al datoriei publice si privat PEPP, introdus la jumatatea lunii martie cu un buget initial de 750 de miliarde de euro a fost prelungit pana in luna iunie 2021. In plus, si bugetul a crescut.
Economia din zona euro este pe cale sa cunoasca o contractie fara precedent conform declaratiilor facute de presedinta BCE, Christine Lagarde. A avut loc o cadere abrupta a activitatii economice provocata de pandemia cu coronavirus si masurile sanitare impuse. In timp ce datele anchetei si indicatorii in timp real al activitatii economice au aratat semne de reluare cu o crestere graduala a masurilor de izolare, a restrictiilor. Imbunatatirile raman pentru moment putine. Anul acesta, BCE estimeaza ca PIB-ul din zona euro va scadea cu aproximativ 8,7% in medie inainte de a creste cu 5,2% anul viitor. Insa, aceasta crestere va depinde in continuare de polticile monetare si bugetare. Germania, principala economie din zona euro a anuntat un plan de relansare de 130 de miliarde de euro.
Christine Lagarde a mai spus ca, daca ne dorim sa oferim un viitor urmatoarelor generatii, ar trebui sa investim in viitor inca de azi. O parere sustinuta in totalitate si de catre Angela Merkel. Este cel mai bun lucru care se poate face pentru viitorul actualei generatii mai tinere si acest lucru ne va ajuta sa evitam crize economice grave. Acest lucru nu va fi usor, insa, cu eforturi depuse din mai multe parti implicate, este posibil.