Crestere economica estimata pentru Romania: 2,5 la suta anul acesta si 3 la suta in 2024

Potrivit previziunilor economice de iarna ale Comisiei Europene, in cazul României se anticipeaza o crestere de doua procente si jumatate in acest an si de 3 procente anul viitor.

In primele trei trimestre ale anului 2022, PIB-ul real anual al Romaniei a crescut cu 4,3 la suta, datorita consistentei formarii brute de capital fix si sporirii semnificative a consumului privat, sustinute de o crestere puternica a pietei fortei de munca si a salariilor, in combinatie cu masuri de sprijin guvernamental pentru atenuarea impactului preturilor ridicate la energie.

Se estimeaza ca indicatorii pe termen scurt vor arata ca economia Romaniei a fost rezilienta in al patrulea trimestru, pe fondul evolutiilor favorabile din sectorul serviciilor si al perceptiei economice pozitive si in pofida scaderii in continuare a productiei in industria prelucratoare.

Pentru 2023, impactul negativ al inflatiei inca ridicate, al conditiilor stricte de finantare si al incetinirii ritmului de crestere a celorlalte economii din UE vor reduce cresterea PIB-ului real al Romaniei la 2,5 la suta.

Vezi si:  Ucraina pregătește recolta 2022

Pentru anul 2024, se preconizeaza o sporire cu 3 procente a ritmului cresterii economice, pe fondul diminuarii presiunilor inflationiste, al scaderii ratelor dobanzilor si al imbunatatirii perspectivelor externe.

Inflatia va scadea, dar putin

Inflatia anuala IAPC a incetinit in luna decembrie datorita scaderii preturilor produselor energetice si alimentare, aducand media pe 12 luni la 12 la suta in 2022. Se estimeaza că inflatia IAPC se va reduce si mai mult in perioada analizata in previziuni, dar numai intr-o masura modesta, deoarece presiunile inflationiste se mentin la un nivel foarte ridicat in ceea ce priveste componentele de baza precum serviciile, bunurile industriale neenergetice si alimentele prelucrate. Rata medie anuala a inflatiei IAPC este estimata la 9,7 la suta in 2023, inainte de a încetini la 5,5 procente in 2024, ca urmare a extinderii plafonarii preturilor la energie, a scaderii preturilor materiilor prime si a producerii unor efecte de baza.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *