Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat nu mai puțin de 980,4 milioane de lei de la bănci, prin două emisiuni de obligaţiuni de stat de tip benchmark, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Astfel, MF a atras 415,4 milioane de lei printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 21 de luni, la un randament mediu de 7,02% pe an. Valoarea nominală a emisiunii a fost de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris 620,4 milioane de lei.
Vineri este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei la randamentul stabilit joi pentru obligaţiuni.
De asemenea, ministerul a atras 565 de milioane lei printr-o emisiune de obligaţiuni, cu o maturitate reziduală la 98 de luni, la un randament mediu de 7,48% pe an. Valoarea nominală a emisiunii a fost de 300 de milioane de lei, iar băncile au subscris peste 1,218 miliarde lei.
Vineri este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 45 de milioane de lei la randamentul stabilit joi pentru obligaţiuni.
Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna februarie 2023, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 675 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.
Suma totală, de 5,675 de miliarde de lei, este cu 330 milioane de lei mai mare faţă de cea care a fost programată în ianuarie, de 5,345 de miliarde lei, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.
În urma împrumutului masiv de aproape un miliard de lei de la bănci, este clar că Ministerul Finanțelor urmărește nu doar refinanțarea datoriei publice, ci și menținerea stabilității economice într-un context economic global imprevizibil. Cu toate acestea, este esențial să ne întrebăm ce implică această creștere a datoriei pe termen lung pentru contribuabili și pentru stabilitatea financiară a țării. Experiența ne arată că, fără o gestionare eficientă a acestor fonduri și o strategie solidă de reducere a deficitului bugetar, există riscul ca generațiile viitoare să resimtă povara unei datorii publice crescute. Așadar, este esențial ca fiecare dintre noi să fie conștient de importanța economisirii și a dezvoltării unei educații financiare solide, pentru a putea naviga cu succes provocările economice viitoare.