Traim intr-o epoca in care taxam drept “fake news” orice informatie pe care preferam sa o denigram. Dezinformarea a devenit o unralta politica pentru a vinde, a escroca si a intimida. In acest context, nu este intotdeauna usor sa identificam realitatea de fictiune. Iata cateva sfaturi care te ajuta sa diferentiezi stirile false de cele adevarate.
Verifica sursa informatiei. Fie ca este vorba de Facebook, Twitter sau alta sursa de informare, se intampla adesea sa dam peste o informatie provenita dintr-o pagina web pe care nu am consultat-o niciodata inainte. Inainte de a citi stirea, cel mai bine este sa faci putina munca de cercetare. Este informatia postata pe un site de incredere? Exista alte elemente de informare? Este recunoscut autorul stirii recunoscut pe alte site-uri?
Dezvolta un spirit critic. Unul din motivele pentru care oamenii se lasa pacaliti de stiri dubioase, de fake news este acela ca acestea par credibile. Adesea, titlul este unul menit sa atraga, sa te faca sa dai click si sa citesti stirea, incearca sa starneasca emotia cititorilor. De unde importanta de a-ti pastra sangele rece. Cel mai bine este sa abordezi acest tip de stiri in mod rational.
Urmareste sursele. Un articol bine structurat trebuie sa cuprinda citate, date si fapte concrete. Site-urile cu informatii serioase cuprind analize, declaratii sau statistici. Daca expertul citat este necunoscut sau daca este vorba despre un amic al autorului, daca nicio sursa nu este precizata, atunci ai toate motivele sa fii suspciios. Exista dovezi cum ca ceea ce spune articolul chiar s-a petrecut sau faptele au fost inventate sau deformate?
Este destul de greu sa distingem o stire falsa de una adevarata insa daca tinem cont de sfaturile mai sus vom reusi acest lucru.