De ce Bitcoin face obiectul unor speculatii ?

Dezbaterea privind natura exacta a Bitcoin si a altor criptomonede e departe de a se incheia. Unii considera bitcoin ca fiind o moneda propriu-zisa, ce poate inlocui euro sau dolarul in cumparaturile cotidiene. Altii, cred ca e un tip de activ de rezerva, ce trebuie pastrat pe termen lung.

Detractorii cripto monedelor le vad doar ca fiind o moneda speculativa, cum sunt actiunile de pe bursa, si deci implicand un risc tangibil, insa capabile sa-i atraga pe amatorii de obtinerea unor castiguri facile. Deci care e natura exacta a bitoint ?

Daca ne uitam la scurta cariera a Bitcoin, de la aparitia sa, in 2009, trebuie sa recunoastem ca a fost adesea perceput ca un instrument speculativ. Unii considera ca bitcoin e  sursa de castiguri facile. Sunt insa si altii care au senzatia ca si-au investit banii in nisipuri miscatoare.

Autoritatile de reglementare din Europa si din alte puncte ale lumii isi doresc reglementarea acestui sector care, pana acum, a ocolit reglementarile. Marea intrebare ramane : care e natura exacta a Bitcoin?

Vezi si:  Cripto companiile devin actionare la banci

Intentiile initiale ale creatorului Bitcoin

In mod cert, Satoshi Nakamoto, creatorul Bitcoin,  nu a perceput moneda virtuala ca fiind un instrument speculativ. Nakamoto a gandit Bitcoin ca o alternativa la monedele traditionale.

Cartea Alba publicata de Nakamoto la sfarsitul lui 2008 precizeaza clar : avea sa devina un sistem de plata alternativ, cu particularitatea ca are la baza o retea de calculatoare descentralizata si nu un computer al unei banci nationale. Criza bancara din 2008 a avut consecinte grave asupra economiilor omului de rand, iar bitcoin s-a dorit a fi o moneda care sa nu poata fi manipulata de institutiile financiare sau de guvern. Asadar, solutia lui Nakamoto a fost un sistem electronic de plata, bazat pe o dovada criptografica, gratie careia cele doua parti pot efectua tranzactii directe, fara sa fie nevoie de o a treia parte care sa gireze.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *