Intra bitcoin intr-o noua era? Cripto moneda a ajuns la 69.000 de dolari

Cea mai importanta criptomoneda din lume iese spectaculos dintr-o iarna lunga, depasind pretul record pe care l-a atins in noiembrie 2021. Bitcoin a ajuns la 69.000 de dolari.

Astfel, Bitcoin a depasit recordul anterior de 68.991 de dolari, stabilit pe 10 noiembrie 2021. A fost nevoie de putin peste doi ani pentru ca moneda cripto sa isi revina de la minimele sale de sub 17.000 de dolari, la sfarsitul anului 2022. In ultimele luni, pretul a urcat vertiginos, atingand un varf in februarie, cu o crestere de aproape 60 la suta. Motivul acestei cresteri se datoreaza in mare parte deciziei Autoritatii pentru Valori Mobiliare si Burse (SEC), autoritatea de reglementare a pietei bursiere din SUA, de a oficializa ETF-urile de bitcoin cash la 10 ianuarie.

Aceste instrumente financiare, care oglindesc pretul reginei criptomonedelor, permit fondurilor de investitii, bancilor si asiguratorilor americani sa ofere clientilor lor investitii in bitcoin. Avantajul pentru acestia din urma este ca nu mai au nevoie sa utilizeze aplicatii, chei digitale sau platforme mai mult sau mai putin periculoase, asa cum a ilustrat prabusirea rasunatoare a FTX. O bariera a fost eliminata. Cu toate acestea, administratorii de fonduri trebuie sa isi acopere 100% ETF-urile prin obtinerea de bitcoini, ceea ce fac apeland la platformele de schimb, nu la clientii lor. De aici si recenta explozie a cererii. Se estimeaza ca, de la lansarea faimoaselor ETF-uri, BlackRock, Fidelity si Grayscale au strans deja aproximativ 18 miliarde de dolari.

Vezi si:  Brazilia legalizeaza crypto ca metoda de plata

Injumatatirea va … injumatati crearea de bitcoini

Confruntata cu aceasta noua cerere, oferta se va reduce matematic. De altfel, algoritmul inteligent din Cartea alba din 31 octombrie 2008, scrisa de Satoshi Nakamoto, misteriosul inventator al bitcoin, prevede ca, la fiecare patru ani, oferta de noi unitati se reduce la jumatate. Acum se apropie urmatorul termen, al patrulea. Asadar, undeva in jurul datei de 19 aprilie, in loc sa se creeze 900 de bitcoini in fiecare zi, vor fi doar 450. Aceasta operatiune, pe care expertii in criptografie o numesc „injumatatire” (halving), va creste probabil presiunea asupra bitcoinului, care va deveni din ce in ce mai rar.

Au fost deja emise 19 milioane de bitcoini din cele 21 de milioane prevazute in Cartea alba. Cu alte cuvinte, „marea majoritate a bitcoinilor se afla deja pe piata”, explica Claire Balva, director de strategie la Deblock, banca ce mizeaza pe criptomonede. De aici si previziunile usor nebunesti privind preturile viitoare: 100.000 de dolari pana la sfarsitul anului 2024 si, de ce nu, 200.000 de dolari pana la sfarsitul anului 2025. Doar Morgan Stanley contesta aceste curbe prea atractive, estimand ca urmatoarea injumatatire ar putea duce chiar la o scadere a pretului pana in jurul a 42.000 de dolari. Claire Balva spune: „Dupa o injumatatire, ne aflam intr-o zona de descoperire, nu stim la ce sa ne asteptam. In orice caz, ea considera ca prognoza lui Morgan este „foarte indrazneata”.

Vezi si:  Trade Republic semneaza cu partenerul crypto Revolut

Éric Larchevêque: „Toti banii mei sunt in bitcoini”.

Un lucru este clar: ETF-urile de bitcoin au schimbat regulile jocului. Perspectiva lor ii face pe detinatorii de Bitcoin sa viseze. Dar acest entuziasm trebuie pus in perspectiva. Capitalizarea bitcoin, chiar si dupa recordul sau, ramane modesta: aproximativ 1 500 de miliarde de dolari, fata de 30 000 de miliarde numai pe Wall Street. Utilizarea sa actuala, ca mijloc de plata sau de creditare, este, potrivit lui Claire Balva, „rezervata initiatilor”. Mai ales in tarile dezvoltate, unde este vazut mai degraba ca „un instrument de diversificare”, la fel ca aurul.

In afara de micul El Salvador, Bitcoin nu are niciunde un statut de mijloc legal de plata, iar cele mai puternice banci centrale nu-si ascund ostilitatea fata de el, in special BCE, care a facut recent o criza de furie oarecum exagerata. In ceea ce priveste marea majoritate a bancilor comerciale, acestea „raman prudente”. Cu siguranta, bitcoin, un produs hiperspeculativ, mai are inca multe surprize. La urma urmei, cu doar cincisprezece ani de existenta, este inca in faza sa infantila. Dar pentru unii, totul este deja foarte clar. De exemplu, Éric Larchevêque, principalul investitor francez in criptomonede (Coinhouse, Ledger etc.), a declarat recent pentru BFMTV: „Toti banii mei sunt in bitcoini. Nu cred in euro sau in dolar, care vor cadea.”

Vezi si:  “Regele criptomonedelor” a fost arestat

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *