Comisia Europeana cere masuri mai drastice impotriva operatiunilor cu bani murdari, care se fac in tarile si bancile din Uniunea Europeana.
Dupa seria de scandaluri de spalare de bani, in care sunt implicate cateva banci comerciale din clubul comunitar, executivul de la Bruxelles a revizuit regulile si practicile existente, pentru a identifica punctele slabe ale europenilor in lupta impotriva banilor negri. Potrivit Europol, fluxurile ilegale de bani ajung, anual, la peste 200 de miliarde de euro.
Eventuale masuri comune mai ferme, la nivelul UE, dupa 1 noiembrie
Actuala Comisie Europeana isi inceteaza mandatul pe 31 octombrie, iar de la 1 noiembrie sefia executivului UE va fi preluata de Ursula von der Leyen. Pentru ca este pe ultima suta de meri de mandat, echipa lui Jean-Claude Juncker nu a facut propuneri legislative concrete pentru a uniformiza, la nivelul UE, masurile impotriva spalarii de bani, ci doar a enuntat cele mai grave cazuri din intervalul 2012-2018 si a intocmit o lista a zonelor sensibile prin care se pot albi sumele provenite din activitati ilegale. Acestea domenii sunt fotbalul, porturile libere si schemele gen “viza pentru investitii”, pe langa cele traditionale, cum sunt jocurile de noroc si organizatiile non-profit.
Danske Bank, un caz socant pentru lumea financiara UE
Cel mai rasunator scandal este cel legat de cea mai mare banca din Danemarca, Danske Bank. Prin sucursala din Estonia a prestigioasei institutii financiare au fost spalati peste 200 de miliarde de euro, in perioada 2007-2015, scrie Reuters. De asemenea, banci de renume – ING, Nordea, Societe Generale, Deutsche Bank – au fost amendate pentru neglijenta in supravegherea fluxurilor financiare riscante.
Comisia Europeana a stabilit ca bancile nu respecta intotdeauna legislatia referitoare la lupta impotriva spalarii de bani, iar autoritatile nationale de supraveghere nu iau masurile cuvenite.
Controverse politice
Actuala Comisie Europeana nu a reusit sa propuna infiintarea unui organism UE pentru supravegherea fenomenului albirii banilor, pentru ca multe tari se opun acestei idei, de teama ca ar transfera Bruxelles-ului prea multe din prerogativele nationale.
Madalina Vasiliu