Hackeri nord-coreeni au furat informatii sensibile

Microsoft a anuntat ca “Thallium”, un grup de hackeri probabil nord-coreeni, ar fi furat informatii sensibile de la angajati guvernamentali, centre de cercetare, universitari si alte persoane care lucreaza in domeniul neproliferarii nucleare si drepturilor omului.

Microsoft a dat in judecata doua persoane despre care se crede ca fac parte din Thallium si care ar fi implicate in furtul cibernetic. Corporatia Microsoft precizeaza ca a preluat controlul asupra a cel putin 50 de domenii web folosite de gruparea care opereaza, dupa toate probabilitatile, din Coreea de Nord. Marea majoritate a celor vizati de sustragerea de date sunt din Statele Unite, Japonia si Coreea de Sud.

Hackerii recurgeau la tehnica „spear phishing”, in care sunt trimise emailuri care, la prima vedere, par a fi in regula si de incredere, de pe conturi yahoo, gmail sau hotmail. Apoi, printr-un malaware compromit fisierele din calculator si fura informatiile stocate, inclusiv parolele.

„Cand victima da click pe un link din emailul trimis de hackeri, computerul se conecteaza la un site web controlat de Thallium. Odata ce contul victimei e compromis, Thallium se logheaza frecvent si citeste emailuri, listele de contacte, agenda de intalniri si orice altceva e de interes“ – a anuntat Microsoft.

Vezi si:  România va implementa reactoare nucleare mici din Statele Unite

Gruparea Thallium e activa inca din 2010.

Coreea comunista are printre cei mai buni hackeri din lume

Coreea de Nord are o agentie speciala pentru operatiuni clandestine in spatiul virtual. Biroul 121 este sub comanda directa a armatei si acolo lucreaza in jur de 1800 de informaticieni de top. Spionajul cibernetic este una dintre prioritatile regimului comunist, iar tintele principale sunt Coreea de Sud, Japonia si Statele Unite. Unii dintre hackeri sunt trimisi in strainatate si opereaza de acolo, iar familiile, ramase in Coreea de Nord, se bucura de privilegii inimaginabile pentru omul de rand.

M.Vasiliu

 

Reflectând la acest scenariu de amenințare cibernetică orchestrată de hackers nord-coreeni, realizez cât de vitală este educația digitală în zilele noastre. Din experiența în gestionarea unor astfel de crize, am observat că organizațiile care investesc în pregătirea personalului și în implementarea unor soluții robuste de securitate reușesc să minimizeze efectele unor atacuri similare. Acest incident evidențiază nu doar importanța securității cibernetice la nivel global, ci și nevoia ca fiecare individ să fie vigilent și să verifice sursa emailurilor sau a link-urilor primite. Într-o lume digitală complexă și interconectată, prudența și cunoștințele fundamentale de securitate pot face diferența între a fi victimă și a fi pregătit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *