Banii vin de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si de la Banca Europeana de Investitii (BEI) si ii vor ajuta pe producatorii locali sa depaseasca impactul pandemiei de coronavirus.
Dupa cum anunta Comisia Europeana, finantarea va fi asigurata prin intermediul Agricover Credit IFN, principala institutie financiara dedicata finantarii agriculturii romanesti.
Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, s-a declarat mandru ca executivul de la Bruxelles poate sustine acest acord de finantare, care vizeaza protejarea fermierilor din Romania. „Pentru a depasi consecintele economice ale pandemiei provocate de coronavirus trebuie sa promovam in continuare solidaritatea europeana” – a precizat Gentiloni.
Producatorii agricoli din Romania au fost afectati de perturbari legate de cerere, lanturi de aprovizionare si exporturi. La acestea se adauga incertitudinile provocate de conditiile meteo, mai ales seceta, care pun sub semnul intrebarii unele recolte.
Prin cele 12,5 milioane de euro se va asigura continuitatea imprumuturilor pe termen mediu accesibile IMM-urilor din sectorul agricol si vor fi ajutati inclusiv fermierii tineri.
Prelungirea termenului de depunere a cererilor de plata
Imediat dupa izbucnirea pandemiei COVID-19, Comisia Europeana a anuntat ca ofera tuturor statelor membre posibilitatea de a prelungi cu o luna termenul de depunere a cererilor de plata pentru subventiile primite in cadrul Politicii Agricole Comune.
Seceta fara precedent
Agricultura ar putea suferi pierderi masive in 2020, nu doar din cauza pandemiei, care a blocat toata Europa, ci si din cauza secetei. Mai multe tari europene s-au confruntat cu o seceta fara precedent. Cele mai afectate sunt Romania, Cehia si Polonia.
M.Vasiliu