Rezumat:
La începutul lui ianuarie, Bitcoin s-a tranzacționat la 34,801, a urmat o scădere, însă investitorii au continuat să cumpere masiv și pe 10 ianuarie s-a ajuns la uimitoarea cifră de 40,675. Ce se va întâmpla în continuare?
Pariu câștigător pe Bitcoin
În decembrie, pe 16, Bitcoin trecea de 20.000 de dolari pentru prima dată și a avut practic o creștere de peste 800% din martie până acum – cifrele sunt incredibile.
Resursele disponibile pe piață au ajuns undeva la 21 de milioane de unități și mulți au văzut investiția în această criptomonedă ca un adăpost față de riscul inflației la nivel mondial, în timp ce guvernele și băncile au încercat să creeze stimuli ca răspuns la criza pandemică, generând suspiciuni despre o posibilă inflație.
Dacă în trecut, în situații similare, investitorii se refugiau în „aur”, ceea ce oricum s-a întâmplat, acum bună parte dintre ei au mizat pe criptomonede și în special pe Bitcoin.
„Mulți au preferat Bitcoin și ca un răspuns la slăbirea dolarului”, o spune și Constantin Mazilescu, un expert în tranzacționare și pariuri, al cărui profil îl poți accesa aici.
Un impuls important a venit și din partea Pay Pal, care și-a deschis porțile către plata în criptomonede, și orizontul pentru Bitcoin de a deveni realmente main stream nu a mai fost brusc foarte departe.
Investitorii sunt nesătui
Șansele unui câștig mare și rapid sigur că a fascinat din totdeauna, însă acum cumpărătorii nord-americani au dat buzna, în special în perioada sărbătorilor de Anul Nou.
Creșterea accelerată s-a resimțit și pentru că cei mai mulți investitori au continuat să tranzacționeze de acasă.
Specialiștii Nexo, din Londra, spun că în 2021 trendul Bitcoin se îndreaptă spre borna de 50 de mii de dolari.
Bitcoin se tranzacționează pe numeroase platforme, iar una dintre cele mai mari este Coinbase, care este foarte aproape să devină prima companie de acest fel din Statele Unite listată la bursă – un pas mare.
Ethereum, a doua criptomonedă, este pe un trend ascendent similar, doborând recorduri importante de la săptămână la săptămână.
Pe 19 ianuarie a ajuns la 1440 de dolari unitatea, după o ușoară încetinire a ascensiunii la începutul lunii.
Merită amintit că Ethereum a fost cam la aceeași cotă în urmă cu doi ani, în ianuarie 2018, când ajunsese la 1439 per unitate.
Bitcoin folosită și pe website-uri de pariuri sportive
Dovada că această creștere galopantă a criptomonedelor începe să aibă o bază din ce în mai solidă în piață este și faptul că acum au apărut website-uri specializate în pariuri sportive care acceptă Bitcoin ca monedă.
Chiar dacă nu au apărut platforme dedicate în limba română, asta nu îi poate împiedica pe pariorii deținători de Bitcoin să tranzacționeze pe cele internaționale.
Cele mai populare sunt:
- com
- io
- com
- io
- ag
Una dintre principalele caracteristici, deocamdată, este că aceste website-uri de pariere nu oferă bonusuri de bun venit, cum se întâmplă cu cele tradiționale, de tipul betfair pariuri, care își întâmpină clienții noi și cu sume ce depășesc 500 de lei.
Cât de riscantă rămâne investiția în criptomonede?
Este suficient să ne amintim că Bitcoin s-a prăbușit după creșterile ascuțite din 2013 și 2017, însă aceste căderi nu au fost neapărat generate de evoluția din piață, cât de temeri apărute în legătură problemele legate de securitate.
La începutul lui 2020, spre deosebire de celelalte căderi, acum criptomonedele au fost direct influențate de pandemie, ca dovadă că în februarie investitorii s-au orientat către cash sau aur și Bitcoin a căzut undeva prin martie.
Bitcoin însă a supraviețuit crash-ului general din pandemie și a devenit o variantă similară aurului sub amenințarea inflației la nivel mondial.
Riscul rămâne în continuare pentru jucători, însă fluctuațiile ar trebui să fie mai ușor detectabile decât în trecut.
Căderi accelerate par să fie acum mai puțin probabile, mai ales pentru primul trimestru al anului 2021, însă atenția la variabilele din piață trebuie sporită și coroborată cu evoluția pandemiei.
Este de așteptat ca Bitcoin și celelalte criptomonede să ”lovească” un platou prin lunile martie-mai când primele efecte serioase ale campaniei de vaccinare la nivel planetar ar trebui să dea indicii în privința relansării economiei.
Dacă semnalele unei reveniri la viața de dinainte de pandemie vor fi puternice, probabil că imputul în cripto va scădea pentru o perioadă.
Însă efectele unui an 2020 teribil pentru economii s-ar putea vedea abia în a doua parte a anului 2021, când piața muncii ar putea să fie zguduită de un val al șomajului – și-atunci trenul Bitcoin s-ar putea să prindă din nou viteză.
Cum pot să tranzacționez cripto din România?
Pentru românii care vor să tranzacționeze cripto-monede, acestea ar fi cam cele mai populare platforme:
- com
- com
- io/ro
- com
Nu uita să verifici lista de cripto-monede și volumul de tranzacționare pe site-urile de specialitate, de tip comparator în timp real, pentru a alege cea mai bună ofertă, de tipul www.cryptocompare.com.