Este una dintre principalele atracții turistice ale României: Castelul Bran, cunoscut mai bine drept Castelul lui Dracula. Acum se pare că un investitor olandez și unul belgian au împreună opțiunea de a-l cumpăra pentru zeci de milioane de euro.
Castelul Bran din România este scos la vânzare de ani de zile, dar, din informatiile Follow the Money, există în sfârșit un candidat. Firma olandeză de investitii financiare Momentum, fondată de Martijn van Rheenen, vrea să preia castelul lui Dracula împreună cu belgianul Marc Coucke. Ideea este de a-l transforma într-un muzeu, combinat cu un mini-parc de distracții.
Potrivit Follow the Money, într-un mesaj adresat acționarilor, Momentum vorbește de o investiție de 45 de milioane de euro și de o „opțiune formală de cumpărare”. Nu este clar cât investește Momentum și cât Alychlo, societatea de investiții a lui Coucke. Coucke a făcut avere în industria farmaceutică; a vândut Omega Pharma în urmă cu aproximativ un deceniu și de atunci este miliardar.
Totuși, afacerea Dracula nu este încă încheiată: se spune că și americanii de la Graceland ar fi interesați de castel. Primarul din Bran, cu care au vorbit jurnalistii straini, speră sa fie asaltat de oferte.
Petreceri sau nunți în castelul lui Dracula
Castelul Bran are o istorie bogată. Din 2007, castelul se află din nou în proprietatea familiei nobiliare Habsburg, care fusese expropriata de statul român imediat după cel de-al Doilea Război Mondial. Familia Habsburg a scos imediat castelul la vânzare, dar până în prezent nu a reușit să găsească un cumpărător. Potrivit presei belgiene de limba flamanda, această atracție este jumatate „casă bântuită, jumatate muzeu”. Castelul poate fi închiriat și pentru petreceri (corporate) sau nunți.
M.Vasiliu
Obținerea Castelului Bran de către Martijn van Rheenen și Marc Coucke este un proiect care îmbină strategia de investiții inteligente cu respectul față de patrimoniul cultural. Transformarea acestui bastion istoric într-un muzeu vibrant și un mini-parc de distracții sugerează nu doar o oportunitate de revitalizare turistică, dar și un model inovator de afaceri care ar putea inspira alți investitori să valorifice istoria și cultura în moduri profitabile și sustenabile. Personal, sunt fascinat de juxtapunerea dintre legendă și modernitate și cred că un astfel de proiect ar putea aduce beneficii nu doar economice, ci și educative, oferind vizitatorilor o experiență unică ce fuzionează istoria cu divertismentul. Această perspectivă ne reamintește că investițiile bine gândite și creativitatea pot transforma simpli vizitatori în participanți activi la o poveste care se scrie continuu.