Ratingul Frantei a scazut, Macron are probleme de credibilitate pe pietele financiare

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a decis sa retrogradeze cu o treapta ratingul de tara al Frantei.

Fitch Ratings a explicat ca recentele tensiuni sociale vor afecta capacitatea autoritatilor de a reduce deficitul si datoria publica.

Ca urmare a acestei decizii, ratingul Frantei a fost coborat de la AA, cu perspectiva negativa, la AA minus, cu perspectiva stabila. Acum, cea de a doua mare economie a zonei euro are aceeasi nota cu Irlanda sau Cehia. Deficitul bugetar prognozat al Frantei pentru acest an si anul viitor este cu mult peste media tarilor care beneficiaza de un rating de tip AA, precizeaza Fitch Ratings. Estimarile arata ca deficitul fiscal al Frantei va fi, anull acesta, de 5 la suta din PIB, in crestere fata de 2022, cand s-a situat la 4,7 procente.

Analistii spun ca e o noua lovitura pentru presedintele Emmanuel Macron, aflat intr-o pozitie delicata. Este pentru prima oara de cand se afla Macron la Elysee, deci din 2017, cand Franta e retrogradata de una dintre marile agentii de rating.

Vezi si:  Pentru prima data in 11 ani, Banca Centrala Europeana majoreaza ratele dobanzilor

“Impasul politic si miscarile sociale – uneori violente – constituie un risc pentru programul de reforme al presedintelui Macron si ar putea crea presiuni in favoarea unei politici bugetare mai expansioniste sau a inversarii reformelor precedente” – a precizat agentia de rating.

In replică, ministrul francez al Finantelor, Bruno Le Maire, si-a exprimat regretul fata de evaluarea pesimista a Fitch, estimand că agentia de rating subevalueaza impactul reformelor structurale, în special al reformarii sistemului de pensii.

Bloomberg scrie ca retrogradarea Frantei de catre Fitch aduce prejudicii credibilitatii lui Macron, care se doreste un reformator ce poate reduce datoria si relansa cresterea economica.

Guvernul francez si-a asumat reforma controversata ce vizeaza majorarea varstei de pensionare de la 62 la 64 de ani si cresterea perioadei de cotizare, ocolind votul Parlamentului. Impunerea acestei legi printr-o procedura care ignora votul alesilor a antrenat intensificarea protestelor de strada.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *