Consiliul guvernatorilor BCE a decis majorarea cu 50 de puncte de baza a ratei dobanzii la facilitatea de depozit, la zero, de la minus 0,50 la suta. Se spera ca prin aceasta majorare se va reduce nivelul record al inflatiei din zona euro.
De asemenea, au fost majorate cu 50 de puncte de baza rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala, pana la nivelurile de 0,50 la suta si, respectiv, 0,75 la suta.
“Presiunea preturilor se extinde catre tot mai multe sectoare. Ne asteptam ca inflatia sa ramana nedorit de ridicata o perioada” – a declarat presedinta BCE, Christine Lagarde. Initial, se vorbea despre o majorare de 0,25 la suta, iar decizia de dublare a luat pietele prin surprindere.
Nu doar BCE, ci 80 de institutii financiare internationale, inclusiv Oficiul Rezervelor Federale din SUA,au ridicat nivelul dobanzilor in acest an pentru a combate inflatia care a ajuns la niveluri istorice. In zona euro, preturile cresc cu pana la 4 ori mai mult decat nivelul-tinta de 2 la suta.
Sunt posibile noi cresteri ale ratei dobanzii in urmatoarele luni.
De asemenea, Banca Centrala Europeana a anuntat un nou program de achizitionare de obligatiuni (Instrumentul de protectie a transmisiei – TPI) pentru a tine sub control costurile de imprumut ale celor mai indatorate state din zona euro. Expertii Bancii au evocat situatia din Italia, una dintre tarile UE cele mai indatorate. Criza politica de la Roma, declansata de demisia premierului Mario Draghi, ar putea provoca Italiei turbulente majore pe pietele de capital.
Bloomberg aminteste ca precedentele cresteri ale dobanzii, in 2008 si 2011, au avut drept consecinta incetinerea accentuata a cresterii economice, iar BCE a fost nevoita sa revina rapid asupra deciziei.
M.Vasiliu