Invazia rusa din Ucraina a scos in evidenta dependenta europenilor de sursele de energie din Federatia Rusa. Pentru a face fata cresterii preturilor si unei posibile penurii, mai multe tari au adoptat masuri inedite.
Rationalizare, diversificarea importurilor si ce alte masuri au luat tarile de pe batranul continent ? A sosit momentul “zgarceniei energetice”, pe fondul cresterii record a tarifelor la energie, inregistrata in ultimele luni. Tendinta exista dinaintea razboiului din Ucraina, insa agresiunea rusa a amplificat-o la cote fara precedent. De asemenea, odata cu acest conflict a iesit la iveala dependenta energetica a tarilor din Uniunea Europeana vizavi de Rusia.
Situatia se complica
Razboiului a intrat in a treia luna , iar pentru europeni presiunile energetice sunt tot mai mari. S-ar dori inasprirea sanctiunilor impotriva Rusiei, incluzand si restrictii dure la importurile de gaze, hidrocarburi si petrol. Comisia Europeana pregateste un document in acest sens, ce ar urma sa fie publicat in cateva zile. Rusia e principalul furnizor de gaz si al doilea furnizor de petrol din Uniunea Europeana, asadar riscurile la care se supun tarile comunitare nu sunt de neglijat. Deja confruntate cu probleme de aprovizionare, tarile UE trebuie sa recurga la noi masuri, unele inedite, pentru a-si reduce dependenta de gazul de la rusi.
Germania – pista rationalizarii
Berlin a mizat totul pe gazul din Rusia, accesibil din punct de vedere financiar. Daca Germania isi reduce in doua luni dependenta de la 55 la suta cat e acum, la 35 la suta, tara va intra in recesiune, iar efectele nefaste vor fi resimtite de toti partenerii economici din clubul comunitar. In fata acestei situatii, ministrul economiei din Germania, Robert Habeck, a activat primul nivel al unui plan de urgenta privind aprovizionarea cu gaze neturale. Furnizorii si operatorii gazoductelor sunt obligati sa evalueze regulat situatia si sa informeze guvernul. Este posibila reglementarea distributiei de gaz, prin stabilirea unor plafoane pentru fiecare sector.
Spania – mai putine garnituri de metrou
In Spania, factura cotidiana a metroului a ajuns de la 125.000 de euro, in vremuri normale, la 800.000 de euro in prezent. In aceasta situatie, Metro de Madrid, firma care se ocupa de exploatarea metroului in capitala, a decis cu 10 la suta frecventa circulatiei garniturilor de metrou.
Italia – operatiunea termostat
Italia e unul dintre cei mai mari consumatori europeni de gaze naturale, pe care le importa in proportie de 95 la suta. Guvernul a lansat asa-numita operatiune termostat. In scoli si in administratie, temperatura va fi mai mica cu un grad. Si in privinta aerului conditionat pe rece guvernul italian a luat masuri: temperatura din termostat va fi mai mare cu un grad ca pana acum.
M.Vasiliu